De Belgische premier Charles Michel roept inwoners van België ruim twee weken na de aanslagen in Brussel op om het "normale leven weer op te pakken".

"De veiligheidsdiensten hebben alles in het werk gesteld om het normale leven te laten terugkeren," zei de premier woensdag tijdens een persconferentie.

Michel benadrukte dat de aanslagen niet alleen gericht waren tegen de individuele slachtoffers, maar vooral tegen "ons model van tolerantie en democratie". "We mogen ons niet laten destabiliseren. We zullen hier sterker en meer eensgezind uitkomen."

Bij aanslagen op luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek kwamen op 22 maart 32 mensen om het leven en raakten ruim driehonderd mensen gewond. 

Om de veiligheid in de Belgische hoofdstad te garanderen verwees Michel onder meer naar een dertigtal maatregelen dat sinds de aanslagen is genomen. Zo wordt de politiecapaciteit opgeschroefd en is geïnvesteerd in technologie. 

Video: De aanslagen in Brussel

Metro

De premier van het Brussels Gewest Rudi Vervoort meldt dat de metro in Brussel in de loop van volgende week weer volgens de normale dienstregeling gaat rijden. Sinds de aanslag in station Maalbeek zijn nog dertig van de 69 stations gesloten en wordt na 19.00 uur niet meer gereden. "Het probleem is de capaciteit van veiligheidspersoneel en militairen om de veiligheid te waarborgen."

Vanaf luchthaven Zaventem stegen afgelopen zondag de eerste vluchten op. De bedoeling is dat de capaciteit langzaam weer wordt opgeschroefd.

Ook riep Vervoort toeristen op om de stad te blijven bezoeken. "Het beeld van Brussel dat we nu zien, vooral in het buitenland, is niet het beeld van Brussel zoals het is. Deze terroristen wilden onze samenleving en ons economisch model ondergraven. Die overwinning zullen ze nooit behalen."