Het eerste passagiersvliegtuig sinds de aanslagen van 22 maart is zondag vertrokken van de Brusselse luchthaven Zaventem. Om 13.42 uur vertrok een vliegtuig van Brussels Airlines met bestemming Faro.

Even voor het middaguur checkte de eerste reiziger in, meldt de Vlaamse commerciële zender VTM. Later op de dag volgen nog twee vluchten. Voor maandag staan er al twintig gepland.

De veiligheidsmaatregelen op het vliegveld zijn flink aangescherpt. Reizigers kunnen alleen met de auto of de taxi naar de luchthaven en alleen zij mogen de vertrek- en aankomsthal binnen.

Zaventem-directeur Arnaud Feist excuseerde zich zaterdag voor het “beperkte en eenvoudige aanbod” dat de luchthaven de komende maanden kan aanbieden. Hij sprak daarnaast zijn dank uit voor de inzet van de politie, brandweer en ambulance na de twee aanslagen op 22 maart.

Bekijk beelden van de heropening

Uitgesteld

De opening van Zaventem werd afgelopen week nog uitgesteld omdat de politievakbonden een nieuw akkoord wilden sluiten met de Belgische autoriteiten over de veiligheid. Zo zullen passagiers en hun bagage voortaan volledig worden gescreend alvorens ze de luchthaven betreden. Ook luchthavenpersoneel wordt voortaan grondiger doorgelicht.

Op dinsdagochtend 22 maart deden zich twee explosies voor op de Brusselse luchthaven. Hierbij kwamen veertien mensen om het leven en tientallen raakten gewond. Kort daarna wordt Brussel opnieuw opgeschrikt door een krachtige explosie: dit keer bij metrostation Maalbeek, in het hart van de Belgische hoofdstad.

Bij de aanvallen kwamen 32 mensen om en raken tientallen mensen gewond. Later bleken de aanslagen het werk van onder meer de broers, Ibrahim en Khalid El Bakraoui.