Twintig leden van DSI, de antiterreureenheid van de nationale politie, hebben een advocaat in de arm genomen. De Interne Bezwarencommissie zou de groep al in het gelijk hebben gesteld wat betreft klachten over de werkdruk.

Ook de angstcultuur binnen de Dienst Speciale Interventies (DSI) zit de groep dwars, meldt de NOS. Kritiek zou worden afgestraft. De groep wil dat de politietop de klachten over de werkdruk serieus neemt en veranderingen doorvoert.

De Telegraaf berichtte vrijdag over de onrust onder het personeel van DSI.  Er zou sprake zijn van een verziekte sfeer op de werkvloer, tekort aan materieel, permanente overbelasting en het niet afschermen van privégegevens.

Ook zou de DSI nooit iets terug hebben gezien van het extra geld dat beschikbaar is gesteld voor de dienst. Tussen de twintig en dertig miljoen die door het ministerie van Veiligheid en Justitie was gereserveerd voor deze dienst zou niet zijn geïnvesteerd.

Wervingscampagne

Half december zei het hoofd van de DSI nog dat de instroom in de DSI voldoende was. Hij gaf aan dat er tijd nodig is om de uitbreiding die het kabinet wil, te realiseren. Zeker gezien de specifieke eisen die voor deze elite-eenheid gelden. Daarom is er toen ook een speciale interne wervingscampagne bij de politie gestart om de antiterreurteams aan te vullen.

Een deel van deze teams zitten nu in zogenoemde Rapid Response Teams (RRT). Die zijn 24 uur per dag in Nederland beschikbaar en gaan af op alle meldingen die mogelijk een terroristische achtergrond kunnen hebben.

Innovatiebehoefte

Wel erkent de politie dat er bij een ander onderdeel dat zich bezighoudt met speciale operaties al langere tijd een grotere behoefte aan middelen, ICT en innovatie is. De politietop heeft beloofd hierover met de groep in gesprek te gaan.

De politievakbond ACP maakt zich grote zorgen over de problemen bij de DSI. "Deze collega's zijn al meer dan een jaar twaalf uur op en twaalf uur af bezig om de veiligheid in Nederland zo goed mogelijk te garanderen. Dit trekt een enorme wissel", zei voorzitter Gerrit van de Kamp vrijdag in het NOS Radio 1-journaal. De bond wil opheldering van de korpsleiding.