Voor het eerst sinds de aanslagen op 22 maart vertrekt zondag weer een aantal vluchten vanaf luchthaven Zaventem bij Brussel.

Dat heeft directeur Arnaud Feist zaterdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Hij excuseerde zich voor het "beperkte en eenvoudige aanbod" dat de luchthaven de komende maanden nog aan kan bieden. Via een speciale zone, die alleen bereikbaar is per auto en taxi, kunnen per uur voorlopig achthonderd passagiers en hun bagage worden verwerkt.

Het aantal vluchten zal voorlopig nog zeer beperkt zijn. Zondag vertrekken er drie toestellen naar Faro, Turijn en Athene. De luchthaven wil passagiers zoveel mogelijk comfort bieden, maar "de veiligheid staat voorop", beklemtoonde Feist.

Bekijk de bekendmaking van Feist:

Zomervakanties

Volgens VTM kan Zaventem pas aan het eind van het jaar weer op volledige capaciteit draaien. Feist sprak daarnaast zijn dank uit voor de inzet van de politie, brandweer en ambulance na de twee aanslagen op 22 maart.

De opening van Zaventem werd afgelopen week nog uitgesteld omdat de politievakbonden een nieuw akkoord wilden sluiten met de Belgische autoriteiten over de veiligheid. Zo zullen passagiers en hun bagage voortaan volledig worden gescreend alvorens ze de luchthaven betreden. Ook luchthavenpersoneel wordt voortaan grondiger doorgelicht.