De luchthavenpolitie van het Brusselse Zaventem wil nog niet aan het werk. Het vliegveld kan daarom nog niet gedeeltelijk geopend worden. 

De brandweer en het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart hebben donderdag groen licht gegeven voor het laten vertrekken en aankomen van de eerste passagiersvluchten.

Het vliegveld heeft een test met het inchecken door achthonderd vrijwilligers geëvalueerd met onder meer de brandweer, de politie en het leger. De problemen die daarbij aan het licht kwamen zijn opgelost. 

Het wachten is op de politieke goedkeuring. Maar de onderhandelingen met de luchthavenpolitie en de overheid zijn hierover gestrand, meldt VTM Nieuws

De politie wil een systematische controle van personen en bagage op de luchthaven. Zolang dat niet het geval is, zal de luchtvaartpolitie haar werk niet hervatten en kan het vliegveld niet open. 

De bomaanslagen richtten enorme schade aan in de vertrekhal van de luchthaven. Het gaat nog maanden duren voordat het vliegveld het normale aantal vluchten weer aankan. Voor nu kan het vliegveld 20 procent van de normale capaciteit aan. 

Open brief

De Belgische luchthavenpolitie had eerder in een open brief een vernietigend oordeel geveld over de veiligheid op Brussels Airport. Er was een gebrek aan beveiliging, waardoor de terroristen onder meer gemakkelijk poolshoogte konden nemen. Bovendien heeft een groot deel van het personeel een strafblad.

Naar oordeel van de politie werd de beveiliging van de luchthaven bijzonder laks aangepakt en werden signalen over de veiligheid genegeerd. In de brief pleit de politie ervoor snel een interventieteam op te richten dat speciaal voor een antiterreuracties is getraind.

Video: De meest indrukwekkende beelden van de aanslagen in Brussel

Aanslagen in Brussel: de meest indrukwekkende beelden
Aanslagen in Brussel: de meest indrukwekkende beelden

Maalbeek

​De bomaanslag in het Brusselse metrostation Maalbeek heeft geen structurele schade veroorzaakt aan het gebouw. De herstelwerkzaamheden gaan naar verwachting een paar weken duren. 

Dat blijkt uit een inventarisatie van openbaarvervoerbedrijf MIVB.

Een woordvoerder spreekt donderdag van barsten in tegels, los metselwerk, en kabels en verlichting die vervangen moeten worden. ''Dat kan in principe in een aantal weken, maar er kan bij de werkzaamheden nog iets anders opduiken.’’ De kosten zijn nog niet geraamd.

Sinds vrijdag, drie dagen na de aanslag, rijden weer metro’s langs het station. Op last van de Nationale Veiligheidsraad zijn nog altijd dertig van de 69 metrostations in de hoofdstad gesloten, vanwege de beveiligingscapaciteit.

Ook stopt de dienstregeling om 22.00 uur. Dat blijft in ieder ook vrijdag nog zo, aldus de MIVB-zegsvrouw.