De Belgische luchthavenpolitie heeft woensdag in een open brief een vernietigend oordeel geveld over de veiligheid op Brussels Airport, de nationale Belgische luchthaven waar extremisten op 22 maart een aanslag pleegden. 

Er was een gebrek aan beveiliging, waardoor de terroristen onder meer gemakkelijk poolshoogte konden nemen. Bovendien heeft een groot deel van het personeel een strafblad.

Naar oordeel van de politie werd de beveiliging van de luchthaven bijzonder laks aangepakt en werden signalen over de veiligheid genegeerd.

Na de aanslag moest de luchthavenpolitie haar werk doen ''in omstandigheden die vermeden hadden kunnen worden", of naar het oordeel van de politie zelfs vermeden hadden móeten worden, zo staat in het schrijven.

In de brief pleit de politie ervoor snel een interventieteam op te richten dat speciaal voor een antiterreuracties is getraind.

De politie liet al eerder weten niet meer te willen werken op het vliegveld als de veiligheidsmaatregelen daar niet aanzienlijk worden opgeschroefd. De politiebond eiste de maatregelen al voor de aanslag.

Video: 3D-reconstructie van aanslag vliegveld Zaventem

3D-reconstructie van aanslag vliegveld Zaventem
3D-reconstructie van aanslag vliegveld Zaventem

Waarschuwingen

In de brief schetsen de politiemensen opmerkelijke feiten. Zo zijn allerlei cruciale plekken op Zaventem voor iedereen vrij toegankelijk. De procedure voor achtergelaten bagage is bedenkelijk. Evacuatie wordt zelden toegepast gezien het belangrijke economische karakter van de luchthaven.

De vele waarschuwingen van het politiepersoneel ten spijt, werden geen adequate maatregelen genomen sinds in België de terreurdreiging groeide.

Personeelstekort

De luchthaven heeft volgens de politie daarnaast te maken met een personeelstekort. Te weinig mensen werken te lang om een 24-uurscontrole mogelijk te maken. De infrastructuur waarmee de politie moet werken is ''abominabel". Gebouwen zijn daarnaast oud en klein, de bewapening is verouderd en de voertuigen zijn verroest en niet altijd gepantserd.

Er gaat volgens de briefschrijvers enorm veel tijd verloren die eigenlijk aan de beveiliging van Zaventem zou moeten worden besteed. Het management wordt ook wel "laks en onpersoonlijk" genoemd.

Passagiersvluchten

De luchthaven Zaventem is in elk geval tot donderdagmiddag laat gesloten voor passagiersvluchten. De evaluatie van de test die dinsdag werd uitgevoerd, is nog aan de gang, zo laat de luchthaven woensdag weten. 

Achthonderd medewerkers van Brussels Airport, zoals de luchthaven officieel heet, werden dinsdag ingezet om de tijdelijke opstelling en de infrastructuur voor het incheckproces te testen. Ook werd bekeken of het personeel klaar is om weer te gaan werken.

Enorme schade

Een week geleden richtten de twee bomaanslagen enorme schade aan in de luchthaven. Het gaat nog maanden duren voordat het vliegveld het normale aantal vluchten weer aankan.

De hoop is snel weer 20 procent van de capaciteit te benutten. Passagiersvluchten worden intussen omgeleid via regionale luchthavens.