Slachtoffers van de terreuraanslagen op 22 maart in Brussel kunnen financiële hulp aanvragen. Ook getroffen buitenlanders kunnen aankloppen bij een commissie voor slachtoffers van gewelddadigheden. 

Dat heeft de Federale Overheidsdienst Justitie in Brussel woensdag bekendgemaakt.

Slachtoffers en nabestaanden kunnen om hulp vragen, ook als de dader onbekend blijft of ontoerekeningsvatbaar blijkt.

De commissie garandeert op voorhand geen volledige schadevergoeding, maar ''kan een billijke steun" toekennen. Er wordt wel bekeken of iemand ook een beroep op een verzekering kan doen.

Ziekenhuis

In de loop van woensdag hebben drie Belgische slachtoffers van de aanslagen op de luchthaven in Zaventem en op het metrostation Maalbeek in Brussel het ziekenhuis verlaten. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Momenteel verblijven 87 patiënten in Belgische ziekenhuizen. 31 personen krijgen gespecialiseerde zorg in brandwondencentra.

Van de 87 gewonden liggen er 47 op de intensive care. De Block: ''Wij beseffen goed dat dit een zware beproeving is voor de patiënten en voor hun families en onze zorgverleners stellen dan ook alles in het werk om iedereen zo goed mogelijk te verzorgen en op te vangen.''

Video: De aanslagen in Brussel

Aanslagen in Brussel: de meest indrukwekkende beelden
Aanslagen in Brussel: de meest indrukwekkende beelden

Demonstraties

Het Brusselse gewest heeft alle demonstraties van de extreemrechtse groep Génération Identitaire (GI) voor komend weekeinde verboden. Ook tegenbetogers mogen niet de straat op, maakte burgemeester Françoise Schepmans van Molenbeek bekend. Deze Brusselse deelgemeente verbood eerder op de dag al een demonstratie van GI.

Een groep hooligans verstoorde zondagmiddag de herdenking van de aanslagen in Brussel op het Beursplein. Ze riepen leuzen en enkelen brachten de Hitlergroet. Daarop kwam het tot een handgemeen met tegendemonstranten. De oproerpolitie greep in en veegde het plein schoon.