Frankrijk gaat mensen die veroordeeld zijn wegens terrorisme hun paspoort niet afpakken. De Franse president François Hollande ziet af van de grondwetswijziging die dit mogelijk moet maken, zei hij woensdag in het Franse parlement. 

Volgens de president is er te veel onenigheid over het plan tussen het Franse lager huis en de Senaat. Een compromis is volgens hem "buiten bereik". 

Na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 wilde Frankrijk terroristen de Franse nationaliteit afpakken, zelf als zij in Frankrijk waren geboren. De overwegend rechtse Senaat stemde tegen dit plan en vond dat de maatregel alleen mocht gelden van mensen met een dubbele nationaliteit.

Linkse partijen in de L'assembleé Nationale wilden echter dat ook Franse ingezetenen hun paspoort konden kwijtraken, omdat iedereen volgens hen voor de wet gelijk moet zijn. 

Video: Protest in Frankrijk tegen plan wetswijziging

Protest in Frankrijk tegen plan wetswijziging
Protest in Frankrijk tegen plan wetswijziging

Discussie

Voor een grondwetswijziging is het akkoord van beide kamers nodig, waardoor de wet geblokkeerd werd. Hollande sprak het hele weekend met de voorzitters van beide politieke organen, maar zonder resultaat. Franse politici discussieerden sinds november over de wetswijziging, waardoor minister van Justitie Christiane Taubira opstapte.

Bij de aanslagen in Parijs kwamen 130 mensen om het leven. Sindsdien is de noodtoestand in het land van kracht en werden meerdere wetswijzigingen doorgevoerd om het terrorisme te bestrijden.