Het federaal parket in Brussel heeft Fayçal C., de man die ervan werd verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen in Brussel, weer vrijgelaten. 

Volgens de onderzoeksrechter zijn er geen concrete aanwijzingen dat de verdachte concreet iets met de aanslagen te maken heeft, zo meldt VTM.

C. werd donderdag in Brussel aangehouden, hij zou werkzaam zijn als freelance journalist. Hij werd vorige week herkend door de taxichauffeur die de terroristen mogelijk naar het vliegveld bracht. Die pikte C. uit een zogenoemde line-up.

Op internet werd gespeculeerd dat C. de terrorist zou zijn die 'de man met het hoedje' werd genoemd. Op camerabeelden die maandag door de Belgische politie werden vrijgegeven is deze man duidelijk te zien, maar zijn identiteit is tot nu toe onbekend.

De nog onbekende man wordt gezien als de derde dader van de aanslagen die dinsdag plaatsvonden op vliegveld Zaventem. Deze man blies zich niet op en verdween uit beeld terwijl zijn bompakket onontploft achterbleef. 

Extremisme

C. werd deelname aan een terroristische groep, het plegen van terroristische moorden en het pogen van plegen van terroristische moorden ten laste gelegd. Hoewel er geen bewijs is voor de betrokkenheid van de verdachte, werd C. meermaals in verband gebracht met extremisme. 

Tijdens de aanslagen in Brussel kwamen 35 mensen om het leven. Drie mannen lieten bommen ontploffen op luchthaven Zaventem, terwijl één man zich opblies in de metro bij station Maalbeek. Tot nu toe zijn drie terroristen geïdentificeerd, naar nog twee vermoedelijke betrokkenen wordt gezocht.

Van de ruim driehonderd gewonden verblijven nog 96 slachtoffers in ziekenhuizen, waarvan 55 op de intensive care, aldus het Belgische ministerie van Volksgezondheid.

De Brusselse justitie bracht maandag opnieuw drie mensen in verband met de aanslagen en ook in Frankrijk en Nederland werden mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een terroristische organisatie.

Terrorismebestrijding

Ivan Mayeur, burgemeester van Brussel, reist dinsdag naar Parijs om daar met de Franse burgemeester Anne Hidalgo en terrorismedeskundigen over terrorismebestrijding te praten. De twee zullen ook deelnemen aan een herdenking van de slachtoffers in de gemeenteraad. Mayeur gaat ook slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op Charlie Hebdo ontmoeten. 

De Brusselse burgemeester heeft in de Belgische krant Le Soir zijn vertrouwen in de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, opgezegd. Mayeur is woedend over de manier waarop 450 extreemrechtse aanhangers zondag het Beursplein hebben bezet, waar een protestmars bezig was tegen het geweld in de stad eerder die week. "Het is niet het imago van Brussel dat werd besmeurd. Het is Vlaanderen dat Brussel is komen bevuilen met zijn extremisten."

Video: reconstructie van aanslag Zaventem

3D-reconstructie van aanslag vliegveld Zaventem
3D-reconstructie van aanslag vliegveld Zaventem