De politie heeft op verzoek van Frankrijk zondagmiddag in Rotterdam vier terreurverdachten aangehouden. De antiterreuractie was zondagavond rond 23.00 uur ten einde.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam heeft geen aanwijzingen dat terreurverdachten een aanslag in Nederland hadden gepland, zo maakte een woordvoerder zondagavond bekend.

Een 32-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag. De Franse autoriteiten verzochten vrijdag om aanhouding van de Fransman die naar voren was gekomen in een terrorismeonderzoek, zo maakte het Openbaar Ministerie zondag bekend.

De politie hield nog drie andere verdachten aan. Het gaat om twee mannen van 43 en 47 jaar met een Algerijnse achtergrond. De personalia van de derde verdachte zijn nog niet vastgesteld. 

Een woordvoerder kon niet zeggen of de arrestaties verband houden met de aanslagen in Parijs afgelopen november.

Mogelijk explosieven

De politie heeft op de Mathenesserweg en de Burgemeester Meineszstraat in Rotterdam-West woningen doorzocht waar de verdachten verbleven. Ter hoogte van de Doedesstraat werd de omgeving zondagavond urenlang afgezet.

"In de huizen liggen mogelijk explosieven", aldus een woordvoerder van het Landelijk Parket. "We zijn op zoek naar bewijsmateriaal en de politie doet sporenonderzoek." Met het oog op de veiligheid van de omwonenden werden woningen in de directe omgeving geëvacueerd.

Het zou volgens RTV Rijnmond gaan om zo'n dertig mensen. Zij mochten zondagavond laat weer terug naar huis toe.

Video: Terreurverdachte opgepakt in Rotterdam

Terreurverdachte opgepakt in Rotterdam
Terreurverdachte opgepakt in Rotterdam

Antiterreureenheid

De aanhoudingen konden worden gedaan door nauwe samenwerking tussen Openbaar Ministerie, politie en de AIVD. De aanhoudingen werden uitgevoerd door de Dienst Speciale Interventies (DSI), een speciale antiterreureenheid van de politie.

De aangehouden Fransman wordt naar verwachting op zeer korte termijn overgedragen aan Frankrijk. Volgens de Franse media zou het gaan om een bekende van Reda Kriket.

Kriket is een 34-jarige man die donderdag in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt is opgepakt. Na zijn arrestatie en huiszoeking in zijn woning in Argenteuil, meldden de Franse autoriteiten dat hij al heel erg ver was met het voorbereiden van een aanslag. In het kader van het onderzoek naar het beramen van deze aanslag in Frankrijk, zijn vrijdag in België twee arrestaties verricht.

Kriket werd vorig jaar in België bij verstek tot tien jaar cel veroordeeld veroordeeld wegens zijn rol in een netwerk dat jihadisten naar Syrië stuurde. Medebeklaagde in dat proces was Abdelhamid Abaaoud. Hij geldt als een van de belangrijkste daders van de aanslagen 13 november in Parijs.