De Belgische politie heeft zondagmiddag het Beursplein in het centrum van Brussel afgesloten. Hiertoe werd besloten nadat een groep van honderden extreemrechtse aanhangers zich mengden onder deelnemers aan een vreedzame protestmars tegen de aanslagen van afgelopen week.

De politie sloot rond 15.15 uur het plein af. Niemand mocht er nog op. De Belgische autoriteiten hadden de bevolking juist opgeroepen deze zondag niet de straat op te gaan om te demonstreren.

Toch liepen honderden mensen mee in de Mars tegen de Angst. De politie zei eerder dat niet voldoende politiemensen konden worden vrijgemaakt om de mars te begeleiden. 

De groep die op de mars afkwam, komt volgens Belgische media uit Vilvoorde en liep van station Brussel-Noord naar het Beursplein in het centrum.

Sommige supporters hadden mutsen op waarmee ze hun hoofd en gezicht bedekten. Ook leek een aantal onder invloed van alcohol. Ze scandeerden onder andere "Belgian hooligans. We zijn thuis." Er hing een gespannen sfeer op het plein, constateerde een verslaggever van persbureau Belga.

Video: Protestmars in Brussel wordt verstoord door hooligans 

Neonazi's verstoren protestmars in Brussel
Neonazi's verstoren protestmars in Brussel

Aanhoudingen

Zondag hield de Belgische politie ook vier nieuwe verdachten aan die mogelijk betrokken zijn bij de aanslagen in Brussel. 

De politie kwam de verdachten op het spoor bij dertien verschillende huiszoekingen. In Mechelen, Duffel, Brussel, Molenbeek, Anderlecht en Laken werden panden doorzocht. Negen mensen zijn in totaal verhoord, van wie er vijf weer vrijgelaten zijn. De identiteit van de verdachten is niet bekendgemaakt.

Vrijdag werd in de Brusselse deelgemeente Schaarbeek ook een man aangehouden toen hij door de politie in het been werd geschoten. Zondag werd bekend dat ook hij wordt beschuldigd van ''deelname aan activiteiten van een terroristische beweging'', aldus het Belgische federaal parket. Op grond van de aanklacht kan de man, Abderamane A., langer worden vastgehouden.

Hij wordt in verband gebracht met Reda Kriket, de man die vorige donderdag is ingerekend in de Parijse voorstad Argenteuil, aldus de Belgische publieke omroep VRT. Kriket zou betrokken zijn bij de voorbereiding van een nieuwe aanslag in Frankrijk.

Video: Man neergeschoten bij anti-terreuroperatie in Schaarbeek

Persoon neergeschoten bij anti-terreuroperatie in Schaarbeek
Persoon neergeschoten bij anti-terreuroperatie in Schaarbeek

Metro

Zondag zijn voor het eerst sinds de aanslagen alle metrolijnen weer in gebruik genomen in Brussel. Het station Maalbeek, waar de aanslag gebeurde, is nog wel gesloten, meldt VTM.