Het Belgisch federaal parket heeft vrijdag verklaard dat het DNA van Najim Laachraoui is aangetroffen op explosieven die zijn gevonden in theaterzaal Bataclan in Parijs. 

Bij de aanslag op Bataclan kwamen 89 mensen om het leven. 

Het parket bevestigde vrijdag dat Laachraoui een van de twee mannen is die zichzelf opbliezen op de Brusselse luchthaven Zaventem. 

De Belgische politie was voor de aanslagen in Brussel al op zoek naar Laachraoui in verband met de aanslagen in Parijs. Op verzoek van het federaal parket en de Brusselse onderzoeksrechter verstuurde de politie maandag een opsporingsbericht.

De 24-jarige Laachraoui stond eerder bij de politie bekend onder zijn valse naam Soufiane Kayal, voor wie op 4 december al een opsporingsbericht werd verspreid. Hij zou in 2013 naar Syrië zijn vertrokken.

Het opsporingsbericht werd uitgestuurd nadat er DNA van hem aangetroffen werd in een 'safehouse' van de verdachten in het Naamse Auvelais en in een flat in de Henri Bergstraat in Schaarbeek, waar ook sporen van Salah Abdeslam en resten van explosieven werden gevonden.

Gebeurtenissen sinds aanslagen Brussel

Ruiten zijn gesprongen en rook stijgt op uit de vertrekhal van de Brusselse luchthaven Zaventem. © AFP
Twee mannen blazen zichzelf dinsdagochtend rond 8.00 uur op in de vertrekhal. © ANP
Het dreigingsniveau in België wordt meteen opgeschaald naar het hoogste niveau. © ANP
Bij metrostation Maalbeek blaast een derde zelfmoordterrorist zichzelf op. © AFP
Metropassagiers werden via de metrotunnel geëvacueerd. © AFP
De man die zichzelf opblaast in de metro blijkt een broer te zijn van een van de zelfmoordterroristen die zichzelf opblaast op Zaventem. © AFP
Gewonden werden bij de uitgang van metrostation Maalbeek verzorgd. Twintig mensen kwamen om bij de aanslag op de metro. © AFP
Brandweermannen doorzoeken het metrostation van Maalbeek om lichamen van slachtoffers te bergen. © AFP
Najim Laachraoui is een van de zelfmoordterroristen die zichzelf opblaast in de vertrekhal van de Brusselse luchthaven. Hij werd al gezocht in verband met de aanslagen in Parijs. © ANP
De aanslagplegers op de Brusselse luchthaven Zaventem zijn te zien op beelden van bewakingscamera's. Rechts de zogenoemde 'man met het hoedje', die na de aanslagen vluchtte en begin april 2016 werd aangehouden. © ANP
Lang blijft onduidelijk hoeveel mensen zijn omgekomen. Pas woensdag staat vast dat in totaal zeker 32 mensen het leven hebben gelaten. © AFP
Militairen patrouilleren door het centrum van de Brussel, na de terreuraanslagen in de Belgische hoofdstad. © ANP
Op verschillende plekken in Brussel komen Belgen bijeen. © ANP
Bij het metrostation worden bloemen gelegd. © ANP
Werknemers en familieleden van het vliegveld Zaventem tonen hun medeleven aan de slachtoffers van de terroristische aanslagen. © ANP
Waxinelichtjes bij een herdenkingsplek in Brussel. © ANP
Het Paleis op de Dam was dinsdagavond verlicht in de kleuren van de Belgische vlag. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis

El Bakraoui

Dinsdag bliezen twee mannen, Laachraoui en Ibrahim El Bakraoui, zich rond 8.00 uur op in de vertrekhal van de Brusselse luchthaven. Een derde man die met de twee zelfmoordenaars is vastgelegd op bewakingscamera's in de vertrekhal, is nog op de vlucht.

Het broertje van Ibrahim, Khalid, blies zichzelf even na 9.00 uur op in een metro ter hoogte van metrostation Maalbeek.

El Bakraoui stond voor de aanslagen op Parijs in november al op een Amerikaanse lijst met terroristen. Zijn broer Khalid werd na de aanslagen ook op de lijst gezet.

Video

Islamitische Staat heeft vrijdag een nieuwe video verspreid waarin de terreurgroep nogmaals de verantwoordelijkheid opeist voor de aanslagen van dinsdag in Brussel.

In het zeven minuten durende filmpje doen twee Belgische IS-strijders een oproep aan de kijkers om van hun politieke leiders te eisen dat ze hun vliegtuigen en militairen terugtrekken uit het Midden-Oosten, schrijven Belgische media. "Trek jullie terug en jullie zullen leven in vrede."

De twee worden in de video aangeduid als Abu Abdallah al-Baljiki en Abu Mujahid al-Baljiki. 

USB-stick

In een flat in Athene waar in januari 2015 de terrorist Abdelhamid Abaaoud woonde, zijn op computers en een USB-stick schetsen en een plattegrond van de luchthaven Zaventem gevonden, meldt de Griekse website Skai.gr op basis van bronnen bij de politie.

Abaaoud was een van de daders van de aanslagen in november in Parijs. Volgens Skai verliep de uitwisseling van informatie tussen de Griekse en Belgische autoriteiten "problematisch". Vanuit zijn schuilplaats in Athene zou Abaaoud via een mobiele telefoon hebben gecommuniceerd met een terreurcel in Verviers die in januari 2015 werd opgerold.

Abaaoud gold als een van de belangrijkste figuren achter de bloedige aanslagen van 13 november in Parijs. Hij werd vijf dagen later bij een politieactie in Saint-Denis gedood.

Video: Aanslagen in Brussel

Aanslagen in Brussel: de meest indrukwekkende beelden
Aanslagen in Brussel: de meest indrukwekkende beelden