In Brussel is vrijdagmiddag een huiszoeking verricht. Speciale politie-eenheden vielen een woning binnen nabij het Meiserplein in Schaarbeek. Er zou een persoon zijn aangehouden. De actie is inmiddels afgelopen.

Volgens Belgische media is de verdachte neergeschoten en daarbij lichtgewond geraakt. Het parket bevestigt dat er iemand is opgepakt, die gewond raakte aan het been. 

Een robot onderzocht de rugzak van de persoon. Mogelijke explosieven werden gecontroleerd onschadelijk gemaakt. Bij het begin van de inval klonken explosies door zogeheten flitsgranaten om eventuele aanwezigen te desoriënteren.

De omgeving was afgesloten door zwaarbewapende agenten met bivakmutsen en met trucks van het leger. Ook de ontmijningsdienst van het leger, DOVO, is ter plaatse.

Pers en publiek werden op afstand gehouden. Het doorgaans drukke verkeersplein is afgesloten. Trams kunnen niet verder rijden.

Bekijk beelden van vrijdagmiddag uit Schaarbeek

Persoon neergeschoten bij anti-terreuroperatie in Schaarbeek
Persoon neergeschoten bij anti-terreuroperatie in Schaarbeek

Verband

De Belgische autoriteiten hebben vrijdag nog twee huiszoekingen uitgevoerd. Zij zijn gelinkt aan de verijdelde aanslag in de Franse stad Argenteuil donderdagavond. Daarbij zijn drie personen opgepakt, aldus een persbericht van het federaal parket

Vrijdagochtend vielen de autoriteiten ook een woning binnen in Vorst. Daarbij werd Tawfik A. opgepakt. Het OM meldt dat de verdachte tijdens zijn arrestatie gewond raakte aan het been.

Ook in Sint-Gillis werd een persoon opgepakt, Salah A., aldus het OM.

Brussel

Donderdagavond vonden er al verschillende huiszoekingen in Brussel plaats. Er werden zes verdachten aangehouden. Drie daarvan zijn inmiddels vrijgelaten.

Volgens AFP is er een ook verband tussen de huiszoekingen en de aanhouding van een man donderdagochtend in Parijs die "verregaande plannen" had voor een aanslag in Frankrijk.

Naar aanleiding van de arrestatie hield de politie een grote anti-terreuroperatie in de Parijse voorstad Argenteuil. Daar hebben politiemensen volgens de Franse pers een "kleine hoeveelheid" explosieven aangetroffen, de vondst is nog niet bevestigd door autoriteiten. Buurtbewoners werden vanwege de mogelijke gevaren geëvacueerd.

Gewonden

Dinsdag werd België opgeschrikt door twee terreuraanslagen, op luchthaven Zaventem en in metrostation Maalbeek in Brussel. 

Bij de aanslagen vielen 32 doden en zijn 270 mensen gewond geraakt. Volgens de Belgsiche minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon liggen er nog 150 personen in het ziekenhuis, waarvan 61 op de intensive care.