Abdeslam verklaart dat eigen rol bij aanslagen Parijs klein was

De rol van terreurverdachte Salah Abdeslam bij de aanslagen in Parijs was naar zijn eigen zeggen klein. Hij zou alleen hotels en auto's hebben geregeld voor de terreurgroep. 

Zijn broer Brahim en Abdelhamid Abaaoud waren de echte leiders.

Dat zou Abdeslam tijdens een eerste verhoor tegen de Belgische speurders hebben gezegd. De Franse tv-zender BFMTV heeft naar eigen zeggen het verslag van het verhoor kunnen inzien.

Abdeslam was een van de meest gezochte personen sinds de aanslagen in Parijs op 13 november. Vorige week vrijdag werd hij in Brussel opgepakt.

Beelden van de mogelijke arrestatie van Abdeslam

Stade de France

Volgens BFMTV heeft Abdeslam verklaard dat hij zich moest gaan opblazen in het stadion Stade de France. De bomgordel die hij droeg, kreeg hij van zijn broer. Die gaf Abdeslam ook het geld en de opdracht om bepaalde zaken te kopen of regelen. Maar de grote verantwoordelijke voor de aanslagen was dan weer Abaaoud, zo zou Abdeslam hebben verklaard, meldt BFMTV.

De bloedige aanslagen op terrassen, een concertzaal en het stadion kostten 130 mensen het leven.

Fouten

De Belgische politie erkent ondertussen dat er fouten zijn gemaakt in de zoektocht naar Abdeslam. Belangrijke informatie is niet doorgegeven, erkent de politie in Mechelen-Willebroek. Daarbij was geen sprake van opzet, verzekert hoofdcommissaris Yves Bogaerts tegen de krant De Standaard.

Begin december werd een rapport opgesteld over een sterk geradicaliseerde moslim, Abid Aberkan, die woonde op het adres waar Abdeslam vorige week werd opgepakt.

Aberkan reed in een grijze Citroën, net zo'n auto als is gezien bij de aanslagen in Parijs in november. In het rapport stond bovendien dat hij "contacten zou hebben gehad met de broers Abdeslam".

Het rapport werd wel naar het parket en de politie in Antwerpen gestuurd, maar werd niet breed binnen alle politiekorpsen gedeeld. Bogaerts: "Een collega heeft een fout gemaakt. Geen kwade opzet."

Tip de redactie