Sinds de eerste explosies in de vertrekhal van de Brusselse luchthaven Zaventem, dinsdagochtend 22 maart iets voor 8.00 uur, is er veel gebeurd. Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen. 

Dinsdagochtend 22 maart 08.00 uur, ochtenddrukte op het vliegveld van Brussel. Twee explosies klinken in de vertrekhal. Mensen vluchten naar buiten en rook stijgt op uit de hal. 

Al snel worden filmpjes en foto's van de ravage en de chaos op sociale media geplaatst. De politie legt het spoorverkeer van en naar de luchthaven stil en vluchten naar Zaventem moeten uitwijken. 

Video: Reizigers banen zich een weg door de rook

Reizigers ontvluchten luchthaven Brussel na explosies
Reizigers ontvluchten luchthaven Brussel na explosies

Kort daarna, om 09.10 uur, wordt Brussel opnieuw opgeschrikt door een krachtige explosie: dit keer bij metrostation Maalbeek, in het hart van de Belgische hoofdstad. Zeker is dat mensen gewond zijn geraakt, maar over doden is dan nog niets bekend. 

Het dreigingsniveau in België wordt opgeschaald naar het hoogste niveau. Metrostations in Brussel worden gesloten en het openbaar vervoer wordt stilgelegd. Later volgen ook alle treinstations in Brussel. Frankrijk zet 1.600 extra agenten in bij de grenzen. 

Ook in Nederland wordt de surveillance opgevoerd. Op de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam en op Schiphol worden door de marechaussee extra patrouilles uitgevoerd en grote Nederlandse stations en het Binnenhof worden extra bewaakt. Het dreigingsniveau in Nederland blijft gehandhaafd en is nu substantieel. 

Locaties aanslagen

Rond 10.30 uur roept premier Charles Michel de Belgen op binnen te blijven. Iets minder dan een uur later bevestigt de politie in een persconferentie dat er sprake is van een aanslag. Over het dodental is dan, anderhalf uur na de eerste explosies, nog altijd niets bekend.

De Wetstraat, in de buurt van metrostation Maalbeek, wordt rond 11.30 uur ontruimd vanwege een bommelding. Iets later wordt ook de Zuidertoren ontruimd omdat er twee verdachte pakketten zijn gevonden.

Die dinsdag zijn er gedurende de hele dag in België, Frankrijk en Nederland verschillende meldingen van verdachte pakketjes en situaties. Station Hoofddorp wordt ontruimd: een internationale trein uit Brussel wordt stilgezet vanwege een verdachte situatie. Ook het kantoor van NU.nl wordt ontruimd na een melding van een verdacht pakketje. 

Gebeurtenissen sinds aanslagen Brussel

Ruiten zijn gesprongen en rook stijgt op uit de vertrekhal van de Brusselse luchthaven Zaventem. © AFP
Twee mannen blazen zichzelf dinsdagochtend rond 8.00 uur op in de vertrekhal. © ANP
Het dreigingsniveau in België wordt meteen opgeschaald naar het hoogste niveau. © ANP
Bij metrostation Maalbeek blaast een derde zelfmoordterrorist zichzelf op. © AFP
Metropassagiers werden via de metrotunnel geëvacueerd. © AFP
De man die zichzelf opblaast in de metro blijkt een broer te zijn van een van de zelfmoordterroristen die zichzelf opblaast op Zaventem. © AFP
Gewonden werden bij de uitgang van metrostation Maalbeek verzorgd. Twintig mensen kwamen om bij de aanslag op de metro. © AFP
Brandweermannen doorzoeken het metrostation van Maalbeek om lichamen van slachtoffers te bergen. © AFP
Najim Laachraoui is een van de zelfmoordterroristen die zichzelf opblaast in de vertrekhal van de Brusselse luchthaven. Hij werd al gezocht in verband met de aanslagen in Parijs. © ANP
De aanslagplegers op de Brusselse luchthaven Zaventem zijn te zien op beelden van bewakingscamera's. Rechts de zogenoemde 'man met het hoedje', die na de aanslagen vluchtte en begin april 2016 werd aangehouden. © ANP
Lang blijft onduidelijk hoeveel mensen zijn omgekomen. Pas woensdag staat vast dat in totaal zeker 32 mensen het leven hebben gelaten. © AFP
Militairen patrouilleren door het centrum van de Brussel, na de terreuraanslagen in de Belgische hoofdstad. © ANP
Op verschillende plekken in Brussel komen Belgen bijeen. © ANP
Bij het metrostation worden bloemen gelegd. © ANP
Werknemers en familieleden van het vliegveld Zaventem tonen hun medeleven aan de slachtoffers van de terroristische aanslagen. © ANP
Waxinelichtjes bij een herdenkingsplek in Brussel. © ANP
Het Paleis op de Dam was dinsdagavond verlicht in de kleuren van de Belgische vlag. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis

Dodental

Pas 's middags, rond 13.30 uur, wordt meer duidelijk over het dodental. Bij Zaventem zouden veertien mensen zijn omgekomen, bij metrostation Maalbeek zeker twintig. Tientallen mensen zijn gewond geraakt. Uiteindelijk wordt het dodental bijgesteld naar 32. Onder de vermisten zijn ook drie Nederlanders. 

Kort daarna concludeert de politie dat twee zelfmoordterroristen zichzelf hebben opgeblazen op Zaventem. Een derde terrorist is voortvluchtig: zijn bomgordel is niet afgegaan.

Op een beeld van bewakingscamera's op Zaventem zijn drie vermoedelijke daders te zien. Ze duwen bagagekarretjes met daarop koffers voort. In die koffers zitten waarschijnlijk explosieven. Er wordt een officieel opsporingsbericht naar buiten gebracht voor de voortvluchtige persoon, die op de foto te zien is. 

De Belgische regering kondigt diezelfde dag nog drie dagen van nationale rouw af.

Video: Evacuatie na explosie metro Brussel

Evacuatie na explosie metro Brussel
Evacuatie na explosie metro Brussel

Islamitische Staat

Rond 16.15 uur eist terreurbeweging Islamitische Staat (IS) via het eigen persbureau de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op. In het bericht schrijft de beweging dat de landen van de "coalitie van kruisvaarders" tegen IS "donkere dagen" tegemoet zullen zien voor de militaire acties die worden gevoerd tegen de beweging.

Een taxichauffeur vertelt de politie dat hij drie mannen, vermoedelijk de terroristen, naar het vliegveld heeft gebracht. Ze wilden vijf koffers meenemen, maar de bagageruimte was te klein. 

Om 19.00 uur spreekt koning Filip zijn landgenoten toe. "Heel het land draagt de pijn van de diepe wonden die zijn geslagen", zegt de koning in een televisieboodschap.

's Avonds worden bij huiszoekingen onder meer een spijkerbom, chemische producten en een IS-vlag aangetroffen. Huiszoekingen gaan ook 's nachts door.

Woensdag

Woensdagochtend 23 maart wordt bekend dat twee broers, Ibrahim en Khalid El Bakraoui, betrokken zijn geweest bij de aanslagen. Ibrahim blies zichzelf op in de vertrekhal van de luchthaven, Khalid in de metro. Ze kwamen eerder al in beeld bij huiszoekingen in Vorst. De inmiddels opgepakte Salah Abdeslam ontkwam naar alle waarschijnlijkheid bij die huiszoeking.

Om 12.00 uur wordt in België een minuut stilte in acht genomen. 

Donderdag

Donderdagochtend 24 maart maakt de Waalse publieke omroep RTBF bekend dat mogelijk gezocht wordt naar nóg een terrorist die betrokken was bij de aanslag op de metro in Maalbeek. Hij zou op beelden van bewakingscamera's te zien zijn met een grote tas.

NRC meldt donderdag dat Nederland wist dat Ibrahim El Bakraoui door Turkije was uitgezet en naar Nederland vloog. Ankara stelde Nederland wel op de hoogte van de deportatie, maar vertelde niet waarom El Bakraoui werd uitgezet. Hij had een geldig Belgisch paspoort en er was bij de Nederlandse of internationale opsporingsdiensten niets bekend over hem.

's Middags maakt de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie de Block bekend dat nog 121 slachtoffers van de aanslagen in het ziekenhuis liggen. 63 van hen liggen op de intensive care.

Ook wordt bekend dat de broers El Bakraoui al voor de aanslagen op een Amerikaanse terreurlijst stonden.

Vrijdag

Vrijdagochtend 25 maart wordt bekendgemaakt dat de drie vermiste Nederlanders zijn omgekomen. Een broer en zus, woonachtig in de Verenigde Staten, hebben de aanslag op het vliegveld niet overleefd. Ook kwam een vrouw uit Deventer om bij de explosie. Het nieuws werd bevestigd nadat ze drie dagen eerder als vermist waren opgegeven.

Veel Belgen hielden al langer rekening met terreur op eigen bodem. Geen land heeft zoveel uitreizende jihadstrijders als België en Molenbeek is uitgegroeid tot een thuishaven voor veel jihadisten. Toch bleef een aanslag met tientallen slachtoffers België bespaard, tot dinsdag.

Zaterdag 26 maart wordt bekendgemaakt dat een vierde verdachte in verband wordt gebracht met de aanslagen. Twee dagen later wordt die verdachte, freelance-journalist Fayçal Cheffou, vrijgelaten wegens een gebrek aan concrete aanwijzingen voor betrokkenheid. 

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) stelt dinsdag 29 maart in antwoord op 166 Kamervragen dat de FBI de Nederlandse politie een week voor de aanslagen waarschuwde voor de radicale achtergrond van de gebroeders El Bakraoui. Nederland zegt België te hebben ingelicht, maar België ontkent dat. 

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend