Drie Nederlanders omgekomen bij aanslagen Brussel

Drie Nederlanders zijn omgekomen bij de aanslagen in Brussel. Dat bevestigt minister Bert Koenders vrijdag.

In totaal werden drie Nederlanders vermist na de aanslagen van afgelopen dinsdag. Het gaat om een vrouw uit Deventer en een broer en zus die woonachtig waren in de Verenigde Staten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de families in de nacht van donderdag op vrijdag ingelicht. Koenders zegt dat zijn gedachten uitgaan naar de families van de slachtoffers.

"Ik wens hen veel sterkte met dit verschrikkelijke verlies. Het is afschuwelijk dat deze mensen door de willekeur van terreur zijn gedood", aldus de minister.

Identificatie

Het ministerie heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat er nog andere Nederlanders worden vermist. De Belgische autoriteiten zijn druk bezig met de identificatie van de overige slachtoffers. 

"We zijn in nauw contact met België hierover", zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken tegen NU.nl. "Van hen en eventuele nabestaanden zijn geen berichten dat er meer Nederlanders onder de slachtoffers zijn."

Ziekenhuizen

Bij de aanslagen op luchthaven Zaventem en bij metrostation Maalbeek vielen zeker 32 doden en 316 gewonden. Het gaat om zeker veertig nationaliteiten. Donderdagavond liet de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block weten dat er nog 121 slachtoffers in ziekenhuizen liggen.

Daarvan liggen 63 personen op de intensive care. Van de vier slachtoffers die nog in coma lagen en onbekend waren, zijn intussen twee personen geïdentificeerd.

Debat

Het Tweede Kamer-debat over de aanslagen in Brussel wordt volgende week dinsdag gehouden. Het kabinet had het debat, dat gepland stond voor afgelopen donderdag, uitgesteld omdat de brief over de onduidelijkheid rond de uitlevering van een van de aanslagplegers nog niet af was.

Inmiddels is de brief verstuurd en kan het debat plaatsvinden op dinsdag 29 maart om ongeveer 17.15 uur. De Tweede Kamer moet dan genoeg tijd hebben gehad om de brief te bestuderen. 

Lees meer over:
Tip de redactie