Zeven verdachten aangehouden na huiszoekingen in Brussel

Bij verschillende huiszoekingen in Brussel zijn donderdagavond in verband met de aanslagen in de hoofdstad zes verdachten aangehouden. Vrijdagochtend is nog een verdachte opgepakt.

Bij de acties zouden geen schoten gelost zijn.

Drie van de arrestanten werden voor het gebouw van het federaal parket uit hun voertuig gehaald en opgepakt. Onduidelijk is wat zij daar deden, meldt De Tijd. Twee anderen werden aangehouden in Jette en één persoon in Brussel. In Schaarbeek is niemand aangehouden, wel vonden daar ook huiszoekingen plaats.

Vrijdagochtend werden er meer huiszoekingen verricht in Vorst. Daarbij werd een persoon opgepakt. 

Bij de arrestaties kreeg de politie hulp van speciale eenheden van de federale politie. In Schaarbeek werden ook militairen ingezet bij de huiszoekingen. De Belgische autoriteiten zeggen vrijdag bekend te maken op welke verdenking de zes personen zijn aangehouden. Meer wilden zij niet kwijt over de arrestaties.

Parijs

De Franse politie heeft donderdagochtend een man aangehouden die "verregaande plannen" had voor een aanslag. De aanhouding werd pas 's avonds bekendgemaakt. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, is met de arrestatie een aanslag bij Parijs verijdeld.

Naar aanleiding van de arrestatie hield de politie een grote anti-terreuroperatie in de Parijse voorstad Argenteuil. Daar hebben politiemensen volgens de Franse pers een "kleine hoeveelheid" explosieven aangetroffen, de vondst is nog niet bevestigd door autoriteiten. Buurtbewoners werden vanwege de mogelijke gevaren geëvacueerd.

Argenteuil is een Franse gemeente in het departement Val-d'Oise en telt ruim honderdduizend inwoners. Er zou geen sprake van een link met de aanslagen in Parijs en Brussel. Meer details maakte Cazeneuve niet bekend.

Video: Huiszoekingen in Brusselse wijk Schaarbeek

Salah Abdeslam

Terreurverdachte Salah Abdeslam is in de tijd tussen zijn arrestatie en de aanslagen van dinsdag slechts een uur ondervraagd door de Belgische recherche. Dat hebben Abdeslams advocaat en twee bronnen rond het onderzoek gezegd tegen Politico Europe.

Tijdens het bewuste gesprek in de gevangenis van Brugge, dat afgelopen zaterdag plaatsvond, ging het niet over mogelijke toekomstige terreurdaden. De onderzoekers gingen volgens de bonnen van Politico Europe chronologisch te werk.

Omdat Abdeslam erg vermoeid was na een operatie aan zijn been, waar hij tijdens zijn arrestatie in geschoten was, duurde het gesprek maar kort.

De advocaat van Abdeslem ontkent tegenover VTM Nieuws dat hij Politico Europe heeft gesproken. Het Belgische Federaal Parket wil niet reageren. 

Tip de redactie