We weten steeds meer over de mannen die achter de aanslagen in Brussel zaten op 22 maart. Er lijkt een verband te zijn tussen de aanslagen van deze week en die van vorig jaar in Parijs. Dit is tot dusver bekend.

Khalid El Bakraoui

De 27-jarige Belg was de zelfmoordterrorist die zich opblies in een metrostel bij station Maalbeek.

Sinds eind vorig jaar waren er internationale opsporingsbevelen tegen hem van kracht wegens betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Hij had onder een valse identiteit een huis gehuurd in Charleroi dat door de daders van de aanslagen in Parijs werd gebruikt. Ook een van de woningen in de gemeente Brussel waar de politie eerder dit jaar invallen deed stond op zijn naam.

Ibrahim El Bakraoui

De oudere El Bakraoui (29), net als zijn broer geboren in Brussel, was een van de twee mannen die zich opbliezen op luchthaven Zaventem.

Hij en zijn broer Khalid waren al langer bekend in het criminele circuit in België. Na een mislukte overval in 2010 opende Ibrahim tijdens de vlucht met een kalasjnikov het vuur op agenten. Daarvoor werd hij tot negen jaar cel veroordeeld, maar hij kwam vervroegd vrij.

Na de aanslagen werd bekend dat Ibrahim als potentiële jihadist werd opgepakt in het grensgebied tussen Turkije en Syrië en uitgezet naar Nederland, waarna hij uit het oog van alle diensten verdween.

Najim Laachraoui

De tweede dader van de aanslag op luchthaven Zaventem.

Hij zou in 2013 zijn afgereisd naar Syrië om zich bij terreurbeweging Islamitische Staat aan te sluiten. Zijn DNA is aangetroffen op explosieven die bij de aanslagen in Parijs werden gebruikt.

In september 2015 stak hij met een valse identiteit de grens tussen Hongarije en Oostenrijk over. Hij werd vergezeld door Salah Abdeslam en Mohamed Belkaid. De eerste werd op vrijdag 18 maart aangehouden op verdenking van het plegen van de aanslagen in Parijs, Belkaid werd dinsdag 15 maart bij een politie-inval doodgeschoten.

Mohamed Abrini, 'man met hoedje'

Op videobeelden van luchthaven Zaventem zijn drie mannen te zien. Ibrahim El Bakraoui en Laachraoui, bliezen zich op. De derde wordt 'de man met het hoedje' genoemd. Deze man vluchtte weg, zijn koffer met explosieven is niet ontploft.

De man is geïdentificeerd als Mohamed Abrini, die ook wordt verdacht van directe betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Hij is vrijdag 8 april opgepakt in de Brusselse gemeente Anderlecht.

Video: Beelden van ontsnapping derde verdachte aanslag Zaventem

Beelden van ontsnapping derde verdachte aanslag Zaventem
Beelden van ontsnapping derde verdachte aanslag Zaventem

Salah Abdeslam 

De 26-jarige geboren Fransman was na de aanslagen in Parijs maandenlang voortvluchtig. Vermoedelijk had hij zich moeten opblazen bij het Stade de France, maar zag hij daar toch vanaf. Hij werd uiteindelijk half maart ingerekend in België. Frankrijk wil dat België hem uitlevert.

Het federaal parket onderzoekt of Abdeslam ook betrokken is geweest bij de aanslagen in Brussel. Vermoed wordt dat de plannen voor de aanslagen in Brussel in een stroomversnelling terechtkwamen na de arrestatie van Abdeslam. Mogelijk waren de daders bang dat Abdeslam uit de school zou klappen.

Osama K.

Justitie zegt dat Osama K. is geïdentificeerd als de tweede man die aanwezig was bij de aanslag op het metrostation Maalbeek.

Hij wordt beschuldigd van lidmaatschap van een terreurbeweging en van terroristische moorden.

Hervé B.M. en Bilal El Makhoukhi

Hervé B.M. en Bilal El Makhoukhi worden beschuldigd van het helpen van Abrini en K. Ze zijn beschuldigd van lidmaatschap van een terreurorganisatie en medeplichtigheid aan terroristische moorden.

El Makhoukhi is een man uit Brussel die ruim een jaar geleden werd veroordeeld in het proces over Sharia4Belgium.

Makhoukhi vertrok in 2012 naar Syrië, maar verloor daar een been en keerde terug naar België. In het Sharia4Belgium-proces kreeg hij vijf jaar cel, waarvan drie voorwaardelijk. De straf was volgens de VRT onlangs afgelopen. Het is niet duidelijk welke rol hij bij de aanslagen in Brussel zou hebben gespeeld.