Belgische autoriteiten denken dat terreurverdachte Salah Abdeslam samen met twee andere handlangers in Brussel een aanslag wilde plegen met kalasjnikovs.

Na de schietpartij zouden de terrristen zichzelf willen opblazen, meldt de VRT donderdag op basis van bronnen.

Abdeslam, die afgelopen vrijdag werd opgepakt, had vermoedelijk eenzelfde scenario voor ogen als bij de aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar. Daarbij kwamen 129 mensen om het leven.

Volgens de omroep hadden de terroristen een grotere terreuraanslag gepland dan die dinsdag plaatsvond op de luchthaven van Zaventem en een metrostation in de Belgische hoofdstad.

Het zou naast Abdelslam gaan om de mannen Mohamed Belkaïd en Amine Choukri. Zij bevonden zich in het huis in Vorst waar de politie vorige week een inval deed. Bij de actie werd Belkaïd doodgeschoten. Abdeslam en Choukri wisten te ontkomen en werden vrijdag opgepakt in Molenbeek.

De VRT meldt dat de Belgische autoriteiten nog geen "volledige zekerheid" hebben over wat de bedoeling van de terroristen precies was, maar ze denken dat de kans op een schietpartij groot was.

Uitlevering

Eerder op donderdag liet Abdeslam via zijn advocaat Sven Mary weten dat hij zijn uitlevering aan Frankrijk niet langer zal aanvechten. Zaterdag stelde de advocaat nog dat zijn cliënt juist wél zou protesteren tegen uitlevering. 

AFP meldt op basis van verklaringen van Mary dat Abdeslam "niets wist" van de aanslagen in Brussel. In een eerste verklaring zei Abdeslam dat hij zichzelf wilde opblazen op 13 november in het Stade de France tijdens de voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland in Parijs. Hij zou zich later bedacht hebben. 

Aanslagen in Brussel: de meest indrukwekkende beelden

Aanslagen in Brussel: de meest indrukwekkende beelden
Aanslagen in Brussel: de meest indrukwekkende beelden