Tegen de Brusselse aanslagpleger Ibrahim el Bakraoui waren in Nederland geen verdenkingen bekend toen hij zomer vorig jaar van Turkije naar Nederland werd overgebracht.

Dat staat in de brief die minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) donderdag naar de Kamer heeft gestuurd.

"Er waren in Nederland geen verdenkingen tegen hem bekend. Betrokkene stond niet geregistreerd in de relevante opsporingssystemen. Hij heeft in Nederland niet vastgezeten", zo stelt Van der Steur. 

"Er was daarom geen aanleiding bij aankomst op Schiphol actie te ondernemen. Ook na 15 juli is El Bakraoui niet internationaal is niet gesignaleerd in de daartoe bestemde systemen."

Woensdagavond bracht de Turkse president Erdogan België en Nederland in verlegenheid met de mededeling dat Turkije El Bakraoui vorig jaar aan de Turks-Syrische grens in de kraag vatte en op zijn eigen verzoek uitzette naar Nederland.

Video: 'Aanslagpleger door Turkije aan Nederland uitgeleverd'

'Aanslagpleger door Turkije aan Nederland uitgeleverd'
'Aanslagpleger door Turkije aan Nederland uitgeleverd'

Gronden

Van der Steur schrijft nu dat de Turkse autoriteiten El Bakraoui hadden verzocht het land te verlaten en faciliteerden voor 14 juli 2015 een vlucht van Istanbul naar Amsterdam. "De gronden daarvoor waren bij de Nederlandse autoriteiten niet bekend."

Van der Steur stelt dat door de autoriteiten niet de gebruikelijke procedure is gebruikt. "Volgens de gangbare werkwijze hebben de politiediensten van Turkije contact met de politieliaison als er een uitzetting aan de orde is." Ook wordt de reden voor de uitzetting gemeld. In 2015 is dat veertig keer voorgekomen.

Nu werd er door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken slechts een nota geplaatst in de elektronische postbus van de Nederlandse ambassade dat El Bakraoui naar Nederland zou worden overgebracht. 

Afgeweken van procedure

"In de nota wordt verder geen enkele inhoudelijke informatie of duiding gegeven over de achtergrond van het faciliteren van de vlucht. Er wordt ook niet gevraagd om enige actie te ondernemen", aldus Van der Steur.

Ondanks het feit dat er bij Bakraoui is afgeweken is van de gangbare procedure, is er vanuit Nederland geen contact opgenomen met de Turkse autoriteiten over de reden voor de uitzetting. 

Minister Van der Steur zei donderdagavond tijdens een toelichting van de brief tegenover de pers dat daar geen aanleiding toe was, omdat Bakraoui, die een lang strafblad had, niet als 'gesignaleerd' stond. 

Niet op de hoogte

Volgens de Belgische minister Koen Geens (Justitie) werd België er door Turkije van op de hoogte gebracht dat El Bakraoui eind juni 2015 opgepakt was, maar hoorde pas dat hij naar Nederland was uitgewezen nadat het vliegtuig op Schiphol was geland. Dat zei hij donderdag na afloop van de spoedzitting van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

De Turken lieten België eind juni 2015 weten dat El Bakraoui opgepakt was en waarvoor, maar zetten hem op 14 juli op een vliegtuig richting Schiphol "zonder verdere verwittiging dat hij zou worden uitgewezen en naar waar", aldus Geens.

Omdat niemand ervan op de hoogte was gebracht dat hij op Schiphol zou landen, kon El Bakraoui "zoals een normale Belg" de luchthaven betreden. Hij kon dus ook niet worden opgepakt. "Dat is de informatie die we nu hebben", zegt Geens.

Ontslag

Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel, waarbij zeker dertig mensen om het leven kwamen, boden de Belgische ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken hun ontslag aan. De fouten die zouden opduiken in het onderzoek naar de aanslagen zouden de reden voor het ontslag zijn, meldt VTM

De Belgische premier Charles Michel heeft het ontslag niet geaccepteerd. Er komt wel snel een parlementair onderzoek, zo maakte de regering donderdag bekend.

Een Kamerdebat dat voor donderdagavond gepland stond over de aanslagen in Brussel is inmiddels verplaatst naar volgende week.