Nederland was ervan op de hoogte dat een van de aanslagplegers in Brussel dinsdag, Ibrahim el Bakraoui, vanuit Turkije naar Nederland was uitgezet.

Dat meldt NRC Handelsblad op basis van Haagse bronnen.

El Bakraoui zou op 14 juli vorig jaar als terreurverdachte zijn uitgezet en de Belgische ambassade in Ankara zou een dag later Nederland op de hoogte hebben gesteld van de uitzetting. De Belgen gaven niet door wat de reden van de uitzetting van El Bakraoui was.

NRC tekent op dat Nederland minimale informatie kreeg van de Belgen, wat nader onderzoek naar de Syrieganger bemoeilijkte. 

El Bakraoui zou pas na de aanslagen in Parijs van november vorig jaar bij de Belgen in beeld zijn gekomen als terreurverdachte, maar was toen al van de radar van de veiligheidsdiensten.

Video: Van der Steur zet de feiten over El Bakaroui op een rij

Van der Steur: 'Feiten over El Bakraoui worden op een rij gezet'
Van der Steur: 'Feiten over El Bakraoui worden op een rij gezet'

Waarschuwing Erdogan

De Turkse president Erdogan uitte woensdag felle kritiek op België en Nederland. Turkije zou El Bakraoui in de kraag hebben gevat toen hij de grens tussen Turkije en Syrië wilde oversteken. De Belg zou zelf hebben gevraagd hebben om naar Nederland uitgezet te worden.

De Belgische minister van Justitie Koen Geens bevestigde kort na de persconferentie van Erdogan dat Turkije een van de verdachten heeft teruggewezen naar Nederland. Volgens hem was er geen sprake van uitlevering. ''Ik weet niet zeker of België op de hoogte was'', zei Geens woensdagavond tegen de Vlaamse omroep VRT. ''Ik weet wel dat hij naar Nederland is teruggewezen door Turkije. Op dat moment was de betrokkene bij ons niet bekend voor terrorisme.''

Op dit moment zoekt het ministerie van Veiligheid en Justitie de gang van zaken uit rond de uitlevering. Later donderdag volgt een Kamerbrief. Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de aanslagen in Brussel. De kwestie rond de uitlevering van een van de aanslagplegers zal voor de nodige vragen in de Kamer zorgen.

Video: 'Aanslagpleger door Turkije aan Nederland uitgeleverd'

'Aanslagpleger door Turkije aan Nederland uitgeleverd'
'Aanslagpleger door Turkije aan Nederland uitgeleverd'