De plannen van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) voor de aanslagen in Brussel zouden vooraf al bekend geweest zijn bij westerse veiligheidsdiensten, inclusief de Belgische.

Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz, zonder bronnen voor die stelling prijs te geven. Haaretz geldt als kwaliteitskrant in Israël.

Volgens de krant beschikten de veiligheidsdiensten over "precieze informatie". "Ze wisten, met een hoge mate van zekerheid, dat aanslagen waren gepland in de zeer nabije toekomst", schrijft Haaretz.

Dat luchthaven Zaventem doelwit zou zijn, was volgens het dagblad duidelijk. Het lijkt er volgens de bronnen van Haaretz op dat de diensten ook informatie hadden over de aanslag op de metro. Toch werd niet adequaat ingegrepen.

Autoriteiten zoeken nog altijd naar een verdachte die wist te ontkomen na de explosies op vliegveld Zaventem. Volgens het Federale Parket verliet de man nog voor de explosies het vliegveld en liet zijn bomtas daar achter.

Video: Verloop van de dag in Brussel tijdens aanslagen

Aanslagen in Brussel: de meest indrukwekkende beelden
Aanslagen in Brussel: de meest indrukwekkende beelden

Najim Laachraoui

Drie zelfmoordterroristen zijn inmiddels geïdentificeerd. Volgens De Standaard en VTM zou een van de mannen die zichzelf opbliezen op de luchthaven van Brussel Najim Laachraoui zijn. Hij stond geregisteerd als Syriëstrijder en werd al gezocht voor betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs.

DNA van Laachraoui werd aangetroffen in een 'safehouse' in het Naamse Auvelais en in een flat in de Henri Bergstraat in Schaarbeek. Op die laatste locatie werden ook sporen aangetroffen van Salah Abdeslam en resten van explosieven.

Twee anderen werden eerder op woensdag al geïdentificeerd, het gaat om de twee broers Ibrahim El Bakraoui en Khalid El Bakraoui. Ibrahim blies zichzelf op in de vertrekhal van het vliegveld en zijn jongere broer Khalid deed dat in de metro nabij Maalbeek.

Nederland

Volgens Turkije zou Ibrahim zijn uitgeleverd aan Nederland in 2015. Ibrahim zou door de Turken zijn aangehouden in de stad Gaziantep op de grens van Turkije met Syrië.

De Belgische minister van Justitie Koen Geens zegt dat Turkije inderdaad vorig jaar een van de verdachten van de aanslagen in Brussel heeft ''teruggewezen'' naar Nederland. Volgens hem was er geen sprake van uitlevering.

Veiligheid en Justitie meldt aan NU.nl dat ze de zaak aan het uitzoeken zijn, maar de uitlevering van de aanslagpleger aan Nederland nog niet kunnen bevestigen.

Bekijk hier het video-overzicht van de aanslagen in Brussel