De tweede man die zichzelf opblies op de luchthaven van Brussel zou zijn geïdentificeerd. Het gaat volgens De Standaard en VTM om Najim Laachraoui, die geregistreerd stond als Syriëstrijder.

De Belgische politie was voor de aanslagen in Brussel al op zoek naar Laachraoui in verband met de aanslagen in Parijs. Op verzoek van het Federaal Parket en de Brusselse onderzoeksrechter verstuurde de politie maandag een opsporingsbericht.

De 24-jarige Laachraoui stond eerder bij de politie bekend onder zijn valse naam Soufiane Kayal, voor wie op 4 december al een opsporingsbericht verspreid werd. Hij zou in 2013 naar Syrië zijn vertrokken.

Het opsporingsbericht werd uitgestuurd nadat er DNA van hem aangetroffen werd in een 'safehouse' van de verdachten in het Naamse Auvelais en in een flat in de Henri Bergstraat in Schaarbeek, waar ook sporen van Salah Abdeslam en resten van explosieven werden gevonden.

Broers

Eerder op de dag maakte het federaal parket bekend dat twee broers betrokken zijn bij de dodelijke terreuraanslagen in Brussel van dinsdag: Ibrahim El Bakraoui blies zichzelf op in de vertrekhal van het vliegveld, zijn broertje Khalid deed dat even later in een metro ter hoogte van station Maalbeek.

De autoriteiten zoeken nu nog naar een derde man die dinsdag op de luchthaven in Brussel was. Hij verliet volgens het Federale Parket nog voor de explosies het vliegveld en liet zijn bomtas achter.

Pasen

Woensdag werd ook bekendgemaakt dat de aanslagen eigenlijk door de aanslagplegers gepland waren voor tweede paasdag, maar dat door de arrestatie van terreurverdachte Salah Abdeslam ze besloten om de aanslagen eerder te plegen. 

Eerder spraken terrorismedeskundigen al het vermoeden uit dat de berichten dat Abdeslam bereid zou zijn tegen de politie te verklaren zijn kompanen tot haast hebben aangezet. Het aandeel van Abdeslam in de aanslagen is nog altijd onduidelijk.

Dit is wat we weten over de aanslagen in Brussel 

Video-overzicht