Turkije zegt een van de plegers van de terreuraanslagen in Brussel in 2015 te hebben uitgeleverd aan Nederland. Het zou gaan om Ibrahim El Bakraoui, een van de mannen die zichzelf opblies op de luchthaven Zaventem.

Eerder werd gemeld dat El Bakraoui aan België was uitgeleverd, maar die uitspraak bleek niet correct te zijn, meldde persbureau AP. 

El Bakraoui zou zijn aangehouden in de stad Gaziantep op de grens van Turkije met Syrië.

De Belgische minister van Justitie Koen Geens zegt dat Turkije inderdaad vorig jaar een van de verdachten van de aanslagen in Brussel heeft ''teruggewezen'' naar Nederland. Volgens hem was er geen sprake van uitlevering.

Veiligheid en Justitie meldt aan NU.nl dat ze de zaak aan het uitzoeken zijn, maar de uitlevering van de aanslagpleger aan Nederland nog niet kunnen bevestigen.

Het departement slaagt er waarschijnlijk niet in woensdag nog te reageren, aldus een woordvoerster.

Terrorisme

''Ik weet niet zeker of België op de hoogte was'', zei Geens woensdagavond tegen de Vlaamse omroep VRT. ''Ik weet wel dat hij naar Nederland is teruggewezen door Turkije. Op dat moment was de betrokkene bij ons niet bekend voor terrorisme.''

Turkije zegt zowel België als Nederland te hebben gewaarschuwd dat het ging om een IS-sympathisant. 

De broer van Ibrahim, Khalid El Bakraoui, blies zichzelf op bij metrostation Maalbeek.

Video: President Erdogan van Turkije over de uitlevering van de terrorist aan Nederland

'Aanslagpleger door Turkije aan Nederland uitgeleverd'
'Aanslagpleger door Turkije aan Nederland uitgeleverd'

Zaventem

Luchthaven Zaventem zal zeker tot en met vrijdag gesloten blijven voor passagiersvluchten.

Er zal vanaf woensdagavond al wel enig vliegverkeer plaatsvinden. Dan gaat het om vrachtvluchten en vluchten met privéjets (uitgevoerd door General Aviation).

Het onderzoek is nog in volle gang en er is nog geen duidelijkheid wanneer de schade aan de luchthaven kan worden opgenomen of wanneer er kan worden gestart met het herstel.

Dit is wat we weten over de aanslagen in Brussel 

Video-overzicht