De Belgische autoriteiten bevestigen dat nog altijd gezocht wordt naar een man die verdacht wordt van directe betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel. 

Volg hier ons liveblog

De veiligheidsdiensten, het crisiscentrum en het federaal parket gaven woensdagmiddag een persconferentie. Het federaal parket bevestigde in die persconferentie dat twee broers, Ibrahim (29) en Khalid Bakraoui (27), zichzelf hebben opgeblazen.

Khalid blies zichzelf op bij het metrostation Maalbeek, Ibrahim in de vertrekhal van luchthaven Zaventem. Ibrahim liet een testament achter op een laptop die in een prullenbak werd aangetroffen. De identiteit van een derde persoon die zichzelf opblies is niet bekend. Hij liet een grote hoeveelheid explosieven achter op het vliegveld. Die explosieven ontploften pas later; niemand raakte gewond.  

De veiligheidsdiensten stellen dat verschillende personen die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslagen nog niet zijn gearresteerd. 

Op een stilstaand beeld uit een video van een bewakingscamera op Zaventem dat dinsdag werd vrijgegeven, zijn drie verdachten te zien, van wie twee mannen nog niet geïdentificeerd zijn door het federaal parket. Een van hen is Ibrahim, een ander blies zichzelf op. De derde man op de foto, een man met een lichtgekleurd vest en een muts, is voortvluchtig. 

Testament

Ibrahim vreesde ''in de cel te belanden''. Hij voelde zich opgejaagd, niet veilig en ''wist niet meer wat te doen''. Dat staat in zijn testament, dat de autoriteiten vonden op een laptop in een vuilnisbak in Schaarbeek. Tijdens de persconferentie citeerde de procureur uit het testament van de zelfmoordenaar.

Khalid stond op een lijst van Interpol. De internationale politieorganisatie vaardigde een zogenaamd "red notice" uit tegen de dader, meldt The New York Times.

Een dergelijke "red notice" vraagt om het lokaliseren en arresteren van gezochte personen met het oog op uitlevering, maar is geen internationaal arrestatiebevel en lidstaten zijn niet verplicht steun te leveren.

Video: De meest indrukwekkende beelden na de aanslagen

Aanslagen in Brussel: de meest indrukwekkende beelden
Aanslagen in Brussel: de meest indrukwekkende beelden

Doden

Bij de aanslagen in Brussel zijn dinsdag zeker 31 mensen omgekomen en 270 mensen gewond geraakt. VTM Nieuws meldt dat woensdag een persoon in het ziekenhuis is overleden, waardoor het dodental bij de aanslag op het metrostation Maalbeek zou zijn opgelopen tot 21.

Twee Nederlanders worden vermist na de aanslagen in Brussel, bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. 

Extra overleg

Donderdag komen de Europese ministers van Veiligheid en Justitie bij elkaar in Brussel voor extra overleg. Aanleiding voor de ingelaste vergadering zijn de terreuraanslagen op de luchthaven en in een metrostation in Brussel.

Nederland organiseert in zijn rol als tijdelijk voorzitter van de EU de vergadering. Het overleg begint om 16.00 uur. België had om de extra vergadering gevraagd.