Drie Nederlanders worden vermist na de aanslagen in Brussel, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

Limburgse media meldden dinsdagavond al dat een broer en zus uit Maastricht vermist worden en dat hun familie voor hun lot vreest. Ze worden vermist sinds de aanslag in de vertrekhal van luchthaven Zaventem.

Rond 17.00 uur maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat er een derde Nederlander wordt vermist. Meer details wil het ministerie niet geven, zegt een woordvoerder tegen NU.nl. "Wij gaan geen verdere informatie geven over de derde vermiste Nederlander."

De broer en zus uit Maastricht zouden dinsdagochtend vanuit Brussel naar New York vliegen. Ze zouden rond het tijdstip van de aanslag om 08.00 uur 's ochtends zijn aangekomen op het vliegveld.

''Een vreselijke situatie voor de familie die in onzekerheid zit. Onze medewerkers staan in nauw contact met hen. De ambassade doet er alles aan om bij de Belgische autoriteiten snel duidelijkheid te krijgen'', laat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag weten.

Nationaliteiten

Bij de aanslagen in Brussel zijn dinsdagochtend 32 mensen omgekomen en meer dan tweehonderd mensen gewond geraakt. VTM Nieuws meldt dat woensdag een persoon in het ziekenhuis is overleden.

Onder de slachtoffers zijn zeker veertig nationaliteiten. Daar zit zeker één Nederlander bij die gewond is geraakt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tientallen telefoontjes gekregen met vragen over de toestand in België na de aanslagen.

Er zijn geen meldingen van andere Nederlanders met wie geen contact is na de aanslagen. Het ministerie heeft nauw contact met België hierover. 

Identificatie

De formele identificatie van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel laat nog op zich wachten. Er zijn inmiddels vier slachtoffers geïdentificeerd. Een 37-jarige vrouw uit Peru kwam om bij de aanslag op de luchthaven.

Drie anderen zijn gedood bij de explosie in de metro: een Marokkaanse vrouw, een 20-jarige rechtenstudent van de Brusselse universiteit Saint-Louis en een medewerker van de Federatie Wallonië-Brussel.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zei dinsdag al dat families van slachtoffers snel veel informatie moeten krijgen hebben, maar dat dat ''heel moeilijk" is. 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zei woensdagochtend dat de identificatie erg moeilijk verloopt. ''Er zijn ook mensen van wie men vermoedt dat ze slachtoffer zijn, maar waarvan nog geen fysiek bewijs gevonden is."

Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander heeft woensdag opnieuw gereageerd op de aanslagen in Brussel. Hij deed dat op de Haagse markt tijdens een bezoek aan de wijk Transvaal en de Schilderswijk. 

''We moeten gewoon onze rug rechthouden. Dit is een aanval op onze open en vrije samenleving. Net zoals Parijs vorig jaar is Brussel op een verschrikkelijke manier getroffen'', sprak de koning.

''Daarom is een bezoek aan de Haagse markt zoals vandaag en ook daarna aan de Schilderswijk zo belangrijk. Allen die in Nederland wonen en in onze vrije en open samenleving geloven, ongeacht herkomst, moeten deel kunnen nemen aan deze open en vrije samenleving. Als we dat niet meer kunnen doen, dan winnen de terroristen en dan kunnen wij niet meer leven zoals wij willen. Dat is waar we voor staan en daar moeten we mee doorgaan.''

Koning: 'We mogen terroristen niet laten winnen' 

Koning: 'We mogen terroristen niet laten winnen'
Koning: 'We mogen terroristen niet laten winnen'

Tweede kamer

De Tweede Kamer herdenkt donderdag om 14.00 uur de aanslagen in Brussel. De Kamer stond dinsdag al kort stil bij de radicaalislamitische terreur in de Belgische en Europese hoofdstad.

Onze manier van leven ligt onder vuur, zei premier Mark Rutte toen in een toespraak. Kamervoorzitter Khadija Arib zei dat een open en vrije samenleving nooit zal wijken voor dit soort geweld.