Het Belgische Federaal Parket ontkent dat Najim Laachraoui, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel, woensdagochtend is aangehouden. Verschillende media meldden zijn arrestatie.

Volg hier ons liveblog

De Belgische kranten La Dernière Heure en L'Echo schreven woensdag dat Laachraoui door speciale eenheden van de politie werd aangehouden, maar die laatste krant heeft dat bericht ingetrokken. 

Tijdens meerdere huiszoekingen in en rond Brussel zijn meerdere personen aangehouden, maar hun identiteit is niet bekend.

Bewakingsbeelden

De 24-jarige oud-Syriëganger is te zien op beelden van een bewakingscamera die dinsdag werden vrijgegeven. Hij zou contact hebben gehad met terreurverdachte Salah Abdeslam en reisde onder meer met hem naar Hongarije. Ook zou Laachraoui betrokken zijn geweest bij de voorbereidingen op de aanslagen in Parijs. 

Bij de aanslagen op het vliegveld en de metro kwamen dinsdag volgens het Belgische ministerie van Volksgezondheid "ongeveer 31 mensen" om. Zeker 260 mensen raakten gewond. De aanslagen zijn opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Om 12.00 uur werd in België een minuut stilte in acht genomen. 

Broers

Woensdag maakte RTBF bekend dat twee van de zelfmoordterroristen die achter de aanslagen in Brussel zaten de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui zijn. Ze zouden bekenden van de politie zijn. 

Het tweetal werd door de Belgische politie gezocht wegens banden met de terreurcel die bij de aanslagen van 13 november vorig jaar in Parijs betrokken was, aldus bronnen bij de politie. Meerdere leden van die cel zijn al opgepakt, als laatste de recent opgepakte Salah Abdeslam. Khalid blies zichzelf op bij metrostation Maalbeek en Ibrahim op het vliegveld. 

Khalid huurde meerdere keren onder valse naam een woning; onder meer in Charleroi en in de Driesstraat in Vorst, waar vorige week een schietpartij tussen terroristen en politie plaatsvond. Abdeslam verbleef ook in de woning in Vorst. Khalid werd in 2011 al eens veroordeeld tot vijf jaar cel wegens gewelddadige autoroof. 

De andere broer, Ibrahim, was zes jaar geleden betrokken bij een gewelddadige overval op een wisselkantoor in Brussel, die uitmondde in en schietpartij met de politie. Hij kreeg negen jaar cel. 

Jan Jambon, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, kan de namen van de verdachten niet bevestigen.