Twee zelfmoordterroristen die achter de aanslagen in Brussel van dinsdag zaten, zijn volgens de Franstalige publieke omroep in België, RTBF, de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui. Ze zouden bekenden van de politie zijn. 

Volg hier ons liveblog

Het tweetal werd door de Belgische politie gezocht wegens banden met de terreurcel die bij de aanslagen van 13 november vorig jaar in Parijs betrokken was, aldus bronnen bij de politie. Meerdere leden van die cel zijn al opgepakt, als laatste de recent opgepakte Salah Abdeslam. Khalid blies zichzelf op bij metrostation Maalbeek en Ibrahim op het vliegveld. 

Khalid huurde meerdere keren onder valse naam een woning; onder meer in Charleroi en in de Driesstraat in Vorst, waar vorige week een schietpartij tussen terroristen en politie plaatsvond. Abdeslam verbleef ook in de woning in Vorst. Khalid werd in 2011 al eens veroordeeld tot vijf jaar cel wegens gewelddadige autoroof. 

De andere broer, Ibrahim, was zes jaar geleden betrokken bij een gewelddadige overval op een wisselkantoor in Brussel, die uitmondde in en schietpartij met de politie. Hij kreeg negen jaar cel. 

Jan Jambon, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, kan de namen van de verdachten niet bevestigen. 

Gezocht

In België wordt nog altijd gezocht naar een verdachte die dinsdag kon ontkomen na de aanslagen op Zaventem. Hij is, samen met de broers, te zien op beelden van een bewakingscamera die dinsdag werden vrijgegeven. 

Volgens het Franstalige Belgische dagblad La Dernière Heure is de gezochte verdachte de 24-jarige oud-Syriëganger Najim Laachraoui. Hij wordt sinds maandag gezocht door de politie en zou contact hebben gehad met terreurverdachte Salah Abdeslam. Hij reisde onder meer met hem naar Hongarije. 

Dodental

Bij de aanslagen op het vliegveld en de metro kwamen dinsdag zeker 31 mensen om het leven. 260 mensen raakten gewond. De aanslagen zijn opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Woensdag is het eerste slachtoffer geïdentificeerd; een Peruviaanse die omkwam bij de aanslag op Zaventem. 

Woensdagochtend zijn huiszoekingen in de Brusselse gemeente Schaarbeek afgerond. Dinsdag werden daar nog een spijkerbom, chemische stoffen en een IS-vlag gevonden. Het is niet duidelijk of er verder nuttige informatie is aangetroffen.

Video: Ochtend na de aanslagen in Brussel

'Brussel is een mooie stad en we zijn een goed volk'
'Brussel is een mooie stad en we zijn een goed volk'

Treinverkeer

Het treinverkeer naar België is ook weer opgestart: de Thalys en de Intercity tussen Amsterdam en Brussel rijden weer. De trein stopt niet op station Brussels Airport, omdat de luchthaven nog gesloten is. Ook donderdag blijft de luchthaven gesloten. 

Marechaussee

In Nederland gaat de marechaussee zwaardere wapens dragen, meldt de NCTV: "Deze zwaardere bewapening is een voorzorgsmaatregel en is alleen ingezet op de plekken waar de Marechaussee al beveiligt: de ministeries, het Binnenhof en Joodse instellingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Zodra het kan, wordt de maatregel weer afgebouwd."