Wereldleiders hebben geschokt gereageerd op de terroristische aanslagen in Brussel van dinsdag. 

"Wij zijn vastberaden om onze fundamentele vrijheden te verdedigen en te beschermen." Dat zei de Belgische premier Charles Michel dinsdagavond op een persconferentie. "Wij zullen er alles aan doen om die vrijheid te beschermen", zei hij in een boodschap gericht tegen "de vijanden die tegen onze rechten willen vechten".

Michel onderstreepte dat het "zeer belangrijk" is om zo snel mogelijk terug te keren naar het normale leven.

Volgens de premier blijft het terreurniveau in België in ieder geval tot woensdag op het hoogste niveau. Het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) zal opnieuw kijken naar het dreigingsniveau en mogelijk aanpassen.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama zegt in Havana dat "de wereld zich moet verenigen in de strijd tegen terreur". "De gedachten en gebeden van de Amerikanen zijn bij België. We kunnen en zullen degenen verslaan die de veiligheid van de mensen wereldwijd bedreigen." Obama droeg ook een boodschap van eenheid uit. "We moeten één zijn, onafhankelijk van religie."

Ook EU-president Donald Tusk heeft met afschuw kennisgenomen van de aanslagen in Brussel. "Deze aanslagen markeren een nieuw dieptepunt bij terroristen in dienst van haat en geweld", liet hij weten in een verklaring. "De Europese Unie zal zijn rol vervullen om Brussel, België en Europa als geheel om de terreurdreiging te bestrijden", aldus Tusk.

Poetin

De Russische Vladimir Poetin zegt dat samenwerking nodig is om terrorisme aan te pakken. "We hebben meerdere malen gesproken over de strijd tegen terrorisme, om dit zo efficiënt mogelijk aan te pakken moeten we samenwerken."

"Vandaag is de dag voor sympathie en condoleances, voor het werken aan onze veiligheid, voor het werken met onze collega's en om hen op elke mogelijke wijze te helpen en duidelijk te maken dat de terroristen nooit zullen winnen", aldus de Britse premier David Cameron.

Paus

Paus Franciscus heeft dinsdag in een rouwtelegram zijn medeleven en solidariteit uitgesproken met alle nabestaanden van de aanslagen in Brussel en met de Belgische bevolking. De paus verstuurde het telegram naar de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, Jozef De Kesel.

"De Heilige Vader veroordeelt nogmaals het blinde geweld dat zoveel leed veroorzaakt en smeekt God om de genade van vrede. Hij smeekt de goddelijke zegen af over alle nabestaanden en over de Belgen", aldus het rouwtelegram. "Bij het vernemen van de aanslagen in Brussel, die zoveel personen hebben getroffen, vertrouwt Zijne Heiligheid Paus Franciscus allen die zijn gestorven toe aan Gods barmhartigheid."

Kritiek

De Australische premier Malcolm Turnbull uit zijn medeleven maar heeft tegelijk kritiek geuit op de manier waarop Europe haar grenzen beschermd. Volgens Turnbull heeft Europa "onvoldoende veiligheidsmaatregelen nageleefd". De premier noemt het "een les voor ons allemaal".

"Als je de grenzen niet kan controleren weet je niet wie er het gebied verlaat of binnenkomt. Helaas zijn de veiligheidsmaatregelen onvoldoende nageleefd, iets wat niet geheel los staat van de grenssituaties de laatste tijd."

NAVO

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg noemt de aanslagen een "laffe daad". "Dit is een aanslag op onze waarden en onze open samenleving. Terrorisme zal democratie niet verslaan en onze vrijheden wegnemen."

Hij stelt "diep bedroefd te zijn" en verwijst naar het hoge tol aan doden en gewonden. Hij noemt dit "tragisch". Zijn gedachten zijn bij hen die geliefden hebben verloren en bij de Belgische bevolking. België kan rekenen op de steun van het militair bondgenootschap, zegt Stoltenberg.