"Totale ontreddering in Brussel", "Brussel in shock"; de Nederlandse ochtendkranten staan woensdag uitgebreid stil bij de aanslagen in de Belgische hoofdstad.

"Beestachtig", concludeert de Telegraaf op de voorpagina, om verderop vast te stellen dat Europa in het hart is getroffen. "De Franse president François Hollande had het niet beter kunnen verwoorden", aldus de krant, die waarschuwt dat de veilige manier van leven die Europeanen decennialang kenden niet meer bestaat.

"IS raakt Europa in het hart", bericht ook de Volkskrant. Beide kranten openen met een foto van de verdachten van de aanslag op de Belgische luchthaven Zaventem, die op de beelden achter bagagetrolleys lopen. Het "gezicht van het kwaad", oordeelt de Telegraaf.

Volgens de krant werden na de aanslagen uit voorzorg "on-Nederlandse veiligheidsmaatregelen" genomen in eigen land. Zo werd onder meer de beveiliging opgeschroefd op het Binnenhof. De marechaussee liep er volgens de Telegraaf voor het eerst zichtbaar rond met machinegeweren.

Spanning

Ook het AD opent met een foto van het vliegveld. Een met stof en bloed bedekte vrouw staart voor zich uit, terwijl de vrouw naast haar een telefoongesprek voert. Door het overbelaste telefoonnetwerk zaten mensen volgens de krant soms uren in spanning, omdat ze geen contact konden krijgen met dierbaren in Brussel.

Trouw omschrijft de terreur als "de aanslagen die Brussel wél en niet verwachtte". Volgens de krant was er in de Belgische hoofdstad vooral angst voor een aanslag in de stijl van Parijs, waar onder meer caféterrassen en een concertzaal het doelwit waren. "In de metro voelde de Brusselaar zich veilig."

België

De aanslagen in Brussel luiden volgens de Belgische media een nieuw tijdperk in. Gevreesd wordt dat de strijd tegen terreur ten koste zal gaan van de privacy. Maar er is na dinsdag "geen weg terug", aldus de dagbladen.

De Tijd zegt dat de aanslagen gericht waren tegen Europa. "Het antwoord moet ook Europees zijn. Dit versterkt de dringende roep naar een eengemaakte inlichtingendienst en defensie", aldus de Vlaamse zakenkrant. De Morgen vraagt zich hardop af "welk deel van onze vrijheden we bereid zijn op te offeren?"

De Standaard opent met "De dag die iedereen vreesde". Hoofdredacteur Karel Verhoeven pleit voor een "brede sociale verandering." Hij ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor de moslimgemeenschap. "Niet omdat zij verdacht zijn, maar omdat wij samen een maatschappij willen vormen."

Zwartste dag

Het Laatste Nieuws laat op de voorpagina gezichten zien van mensen die families nog zoeken, sinds "de zwartste dag van de nog prille eeuw". Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg hebben dikgedrukt de cijfers 22/3 op de voorpagina staan. "22/3 is onze zwartste dinsdag, maar op de wereldkalender van terreur is het een datum tussen vele dagen met een rouwrandje", schrijft Het Nieuwsblad iets verderop.

De Gazet van Antwerpen wijst erop dat België moet leren leven met nog meer controles, met nog meer blauw op straat, met nog minder privacy. "We zijn in oorlog en een oorlog vraagt speciale maatregelen", aldus de krant.