In België wordt woensdag nog altijd gezocht naar een verdachte van de aanslagen in Brussel dinsdagochtend. Huiszoekingen in Schaarbeek zijn inmiddels afgerond, het is niet duidelijk of de autoriteiten daar belangrijke informatie hebben aangetroffen voor de zoektocht naar de voortvluchtige verdachte.

Bij de bomaanslagen in de Belgische hoofdstad op het vliegveld Zaventem en op het metrostation Maalbeek vielen dinsdagmorgen zeker 34 doden en meer dan tweehonderd gewonden. De terreurdaden zijn opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat.

Huiszoekingen van de politie- en veiligheidsdiensten in de Brusselse gemeente Schaarbeek zijn in de nacht van dinsdag op woensdag rond 00.30 uur beëindigd, aldus persbureau Belga. Eerder op de dag werden daar in een woning van een van de vermoedelijke daders een spijkerbom, chemische stoffen en een IS-vlag gevonden.

De ingestelde veiligheidszone in de omgeving is tevens opgeheven. Bewoners van het afgezette gebied mogen terugkeren naar hun huizen. Er zijn bussen ingezet om de bewoners van hun opvanglocatienaar huis te rijden.

De huiszoekingen werden volgens ooggetuigen onder meer uitgevoerd in een gebouw waar mensen slechts voor korte tijd verbleven. Dat gebouw heeft volgens burgemeester Bernard Clerfayt onlangs een andere eigenaar gekregen, die zou verhuren aan passanten.

Video: bekijk beelden van de politieactie in Schaarbeek

Belgische politie vindt spijkerbom en IS-vlag bij huiszoeking Schaarbeek
Belgische politie vindt spijkerbom en IS-vlag bij huiszoeking Schaarbeek

Opsporingsbericht

Volgens de Belgische autoriteiten zijn de aanslagen op het vliegveld vermoedelijk gepleegd door zelfmoordenaars. 

De Belgische autoriteiten hebben dinsdagmiddag al een officieel opsporingsbericht naar buiten gebracht voor de vermoedelijke gevluchte verdachte van de aanslagen. In de nacht van dinsdag op woensdag volgde een tweede verzoek. De politie en justitie vragen hulp om drie mannen te identificeren. Ook andere, nuttige informatie met betrekking tot de aanslagen, is welkom

Van een van de verdachte is mogelijk een ongebruikte bomgordel gevonden in de vertrekhal van luchthaven Zaventem, die is onschadelijk gemaakt.

Bagage

De drie vermoedelijke aanslagplegers vervoerden de bommen in hun bagage, heeft de burgemeester van Zaventem gezegd volgens onder meer AFP. "Ze kwamen aan in een taxi met hun koffer, de bommen zaten in hun tassen", aldus Francis Vermeiren.

De bagage zetten ze vervolgens op karretjes. De eerste twee bommen ontploften, maar de derde niet. "Hij moet in paniek zijn geraakt."

Eerder op de dag lekte een beeld van bewakingscamera's uit waarop drie mannen te zien zijn die ieder achter een bagagetrolley lopen. Twee van hen, die links staan en in het zwart zijn gekleed, zouden omgekomen zijn bij de aanslagen.

De man die rechts op de foto staat en gekleed was in een wit vest met een zwart hoedje zou op de vlucht zijn. Naar deze man zijn de autoriteiten vermoedelijk op zoek.

In beeld: De aanslagen in Brussel

Bij de aanslag op de Brusselse luchthaven werd een groot deel van de vertrekhal verwoest. © Getty Images
Na de aanslagen stijgt rook op uit de vertrekhal van Zaventem. © NU.nl/woutervermeulen
Bij aanslagen in Brussel op luchthaven Zaventem en bij metrostation Maalbeek vielen op 22 maart 2016 32 doden. © ANP
De aanslagplegers op de Brusselse luchthaven Zaventem zijn te zien op beelden van bewakingscamera's. Rechts de zogenoemde 'man met het hoedje', die na de aanslagen vluchtte en begin april 2016 werd aangehouden. © ANP
Bij een vertrekhal op de Brusselse luchthaven vonden omstreeks 8.00 uur twee explosies plaats. © ANP
Kort na de aanslag op Zaventem was er een explosie in een metrostel tussen de stations Kunst-Wet en Maalbeek, in het centrum van de Belgische hoofdstad. © ANP
Metropassagiers werden via de metrotunnel geëvacueerd. © AFP
Gewonden werden bij de uitgang van metrostation Maalbeek verzorgd. Twintig mensen kwamen om bij de aanslag op de metro. © AFP
Na de aanslagen lag het metroverkeer in Brussel dagenlang stil. © NU.nl/MaxEleveld
Bij de aanslagen raakten ruim driehonderd mensen gewond. © AFP
Door de rook die opsteeg uit metrostation Kunst-Wet, was er aanvankelijk verwarring over waar de aanslag exact had plaatsgevonden. © AFP
Op de luchthaven van Brussel werd de ochtend van de aanslagen een derde explosief gevonden, dat gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht. © AFP
Mensen worden geëvacueerd na de aanslagen op Luchthaven Zaventem.
Reizigers die zijn geëvacueerd vanuit Brussel zoeken toevlucht in een gymzaal. © AFP
Militairen patrouilleren door het centrum van de Brussel, na de terreuraanslagen in de Belgische hoofdstad. © ANP
Mensen in gesprek met soldaten die de weg blokkeren in de buurt van metrostation Maalbeek. © AFP
Een bord met ''deel je liefde'', bloemen en kaarsjes te nagedachtenis aan de gevallen slachtoffers van de aanslagen. © AFP
De Belgische politie is bezig met het zoeken naar dader die na de aanslagen wist te ontkomen. © AFP
Glas en bloed bij de ingang van het Maalbeek metrostation, na de terreuraanslagen in de Belgische hoofdstad. © ANP
Teksten op het Beursplein in Brussel. © NU.nl
Teksten op het Beursplein in Brussel. © NU.nl
Politie bij het metrostation in Brussel. © NU.nl/sanderdavidse
Na de aanslagen was er ook beveiliging op het station van Roosendaal. © NU.nl/Danny van den Aarsen
Zware beveiliging in Antwerpen. © NU.nl/Danny van Aarsen

Huiszoekingen

De Federaal Procureur bevestigde eerder op de avond dat er huiszoekingen plaatsvinden, maar roept op om in belang van het onderzoek de adressen niet vrij te geven. De stations Schaarbeek en Etterbeek zijn op last van de politie gesloten. 

De politie kon volgens de Belgische omroep VTM op het adres van de voortvluchtige verdachte komen vanwege een tip van de taxichauffeur die ze naar het vliegveld had gereden. Hij zou het opvallend hebben gevonden dat hij de bagage van de daders zelf niet uit zijn auto mocht halen.

De terreurverdachten zouden bij het adres in Schaarbeek nog boos geweest zijn op de taxichauffeur, omdat er in zijn auto plek was voor drie koffers. De mannen wilden vijf koffers, mogelijk allemaal met explosieven, meenemen.

Ministeriële bijeenkomst

Nederland zal als EU-voorzitter een overleg organisaren van Europese ministers, op verzoek van België, meldt minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur op Twitter. De bijeenkomst is wellicht op donderdagochtend al.

Eerder dinsdag zei Van der Steur al dat wordt bekeken of de Europese ministers die over terreur gaan bij elkaar moeten komen. De bewindsman sprak van "moorddadige aanslagen" en heeft België alle steun toegezegd.