Wereldwijd zijn gebouwen dinsdagavond in de kleuren van de Belgische vlag verlicht als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. 

In Nederland zijn onder meer op de Domtoren in Utrecht en het Paleis op de Dam in Amsterdam het zwart, geel en rood van de driekleur van België te zien.

Na de aanslagen in Parijs waren op veel gebouwen de kleuren van de Franse vlag te zien.

Ook de Eiffeltoren is dinsdagavond verlicht in de kleuren van de Belgische vlag. Volgens de organisatie van de toren gebeurt dat op verzoek van de burgemeester van Parijs, die vanwege de aanslagen zijn solidariteit met de bevolking van Brussel tot uiting wil brengen.

Herdenking

In Brussel wordt op het Beursplein in het centrum van de stad stilgestaan bij de slachtoffers van de terreurdaad. Er zijn kaarsjes aangestoken en bloemen gelegd. Honderden mensen hebben de plek bezocht en ook briefjes achtergelaten.

De Belgische premier Charles Michel en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie brachten een bezoek aan de plek en brandden een kaarsje. "Vanavond ben ik Belg", twitterde de Luxemburgse Juncker dinsdagavond.

Ook bij de Place de la Republique in Parijs is een herdenkingsplek ingericht.

Brandenburger Tor

In Duitsland heeft de Brandenburger Tor de Belgische driekleur gekregen. "Onze gedachten zijn in de eerste plaats bij de slachtoffers, vele gewonden en hun families. Berlijn is in gedachten bij haar partnerstad Brussel, waarmee we ons in Europese solidariteit nauw betrokken voelen", zei de Berlijnse burgemeester Michael Müller (SPD).

De beroemde Trevifontein in Rome is ook te zien in het zwart, geel en rood. In Dubai is de wolkenkrabber Burj Khalifa verlicht in de driekleur. Het gebouw is 828 meter hoog.

Video: bekijk beelden van de Brandenburger Tor, de Eiffeltoren en de Burj Khalifa

Gebouwen wereldwijd verlicht in Belgische driekleur
Gebouwen wereldwijd verlicht in Belgische driekleur

​Halfstok

De gemeente Den Haag hing de vlaggen dinsdag op het stadhuis halfstok. Burgemeester Jozias van Aartsen heeft de Belgische ambassadeur in Den Haag, Chris Hoornaert, gecondoleerd. De vlaggen hingen ook halfstok op de luchthaven Schiphol en bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Woensdag wordt in België om 12.00 uur een minuut stilte in acht genomen ter herdenking van de slachtoffers van de aanslag. Ook is er zondagmiddag een zogenoemde mars tegen de angst door het centrum van Brussel.

Kerken

Een aantal Amsterdamse kerken opent dinsdagavond de deuren om mensen de kans te geven te bidden of een kaarsje te branden als uiting van meeleven na de aanslagen.

Naar verwachting staan de komende week meer kerken stil bij de gebeurtenissen in Brussel.