In Brussel zijn dinsdag 22 maart aanslagen gepleegd op de luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek. Daarbij zijn 32 doden gevallen. Dit is wat we weten over de aanslagen in de Belgische hoofdstad.

De aanslagen vonden plaats op meerdere locaties in Brussel. 

Op de internationale luchthaven Zaventem waren rond 8.00 uur twee explosies. Ruim een uur later was er ook een explosie in een metrostel bij station Maalbeek in het centrum van Brussel. 

Er zijn in totaal zeker 32 doden gevallen en ruim driehonderd mensen gewond geraakt bij de aanslagen. Ook kwamen drie aanslagplegers om. 

Alle slachtoffers zijn ruim een week na de aanslagen geïdentificeerd. De omgekomenen hebben in totaal acht verschillende nationaliteiten. Het gaat om zeventien buitenlanders en vijftien Belgen. 

Van de gewonden verblijven nog 96 mensen in ziekenhuizen, waarvan 55 op de intensive care, aldus het Belgische ministerie van Volksgezondheid maandag.

Drie Nederlanders zijn omgekomen bij de aanslagen.

Een broer en zus, woonachtig in de Verenigde Staten, hebben de aanslag op het vliegveld niet overleefd. Ook kwam een vrouw uit Deventer om bij de explosie. Het nieuws werd bevestigd nadat ze drie dagen als vermist waren opgegeven.

Van een andere mannelijke Nederlander is bekend dat hij lichtgewond is geraakt bij de aanslag op Zaventem. 

Locaties aanslagen

Islamitische Staat eist de aanslagen op. 

De explosies op de luchthaven en het metrostation waren zelfmoordaanslagen. In totaal bliezen drie terroristen zichzelf op; twee op de luchthaven en één op het metrostation. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslagen opgeëist in een bericht dat is verspreid via het eigen persbureau en chatprogramma Telegram. 

In het bericht schrijft IS dat er "zwarte dagen" komen voor de "coalitie van kruisvaarders" die strijdt tegen IS. Belgische autoriteiten kunnen nog niet bevestigen dat IS inderdaad achter de aanslagen zit.

Video: de meest indrukwekkende beelden van de aanslagen in Brussel

Aanslagen in Brussel: de meest indrukwekkende beelden
Aanslagen in Brussel: de meest indrukwekkende beelden

De broers El Bakraoui bliezen zichzelf op bij de aanslagen.

Ibrahim El Bakraoui heeft zichzelf opgeblazen op Zaventem. Hij is vastgelegd met een bewakingscamera op de luchthaven en hij staat op een afbeelding die door de politie is getoond.

Zijn broer Khalid El Bakraoui blies zichzelf op bij het metrostation in Maalbeek. 

In Nederland waren geen verdenkingen bekend tegen aanslagpleger Ibrahim el Bakraoui.

Tegen de Brusselse aanslagpleger Ibrahim el Bakraoui waren in Nederland geen verdenkingen bekend toen hij in de zomer van vorig jaar van Turkije naar Nederland werd overgebracht. 

Uit een brief die minister Ard van der Steur (Justitie) naar de Kamer stuurde blijkt dat hij niet geregistreerd stond in de relevante opsporingssystemen. El Bakroui heeft ook niet in Nederland vastgezeten.

De andere dader van de bomaanslag op Zaventem is Najim Laachraoui. 

De Belgische politie was voor de aanslagen in Brussel al op zoek naar Laachraoui in verband met de aanslagen in Parijs. Zijn DNA was aangetroffen op explosieven die zijn gevonden in theaterzaal Bataclan in Parijs.

De 24-jarige Laachraoui stond eerder bij de politie bekend onder zijn valse naam Soufiane Kayal, voor wie op 4 december al een opsporingsbericht werd verspreid. Hij zou in 2013 naar Syrië zijn vertrokken.

Een andere dader van de aanslag op de luchthaven is nog niet geïdentificeerd.

De man, op beelden te zien met een hoedje, liet een tas met explosieven achter. Wie deze man is, is onbekend. Naar hem wordt nog altijd gezocht.

De veiligheidsdiensten stellen dat er andere personen die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslagen in het vizier zijn. Er zijn ondertussen meerdere verdachten aangehouden naar aanleiding van huiszoekingen in Frankrijk, België en Nederland.

In beeld: De aanslagen in Brussel

Bij de aanslag op de Brusselse luchthaven werd een groot deel van de vertrekhal verwoest. © Getty Images
Na de aanslagen stijgt rook op uit de vertrekhal van Zaventem. © NU.nl/woutervermeulen
Bij aanslagen in Brussel op luchthaven Zaventem en bij metrostation Maalbeek vielen op 22 maart 2016 32 doden. © ANP
De aanslagplegers op de Brusselse luchthaven Zaventem zijn te zien op beelden van bewakingscamera's. Rechts de zogenoemde 'man met het hoedje', die na de aanslagen vluchtte en begin april 2016 werd aangehouden. © ANP
Bij een vertrekhal op de Brusselse luchthaven vonden omstreeks 8.00 uur twee explosies plaats. © ANP
Kort na de aanslag op Zaventem was er een explosie in een metrostel tussen de stations Kunst-Wet en Maalbeek, in het centrum van de Belgische hoofdstad. © ANP
Metropassagiers werden via de metrotunnel geëvacueerd. © AFP
Gewonden werden bij de uitgang van metrostation Maalbeek verzorgd. Twintig mensen kwamen om bij de aanslag op de metro. © AFP
Na de aanslagen lag het metroverkeer in Brussel dagenlang stil. © NU.nl/MaxEleveld
Bij de aanslagen raakten ruim driehonderd mensen gewond. © AFP
Door de rook die opsteeg uit metrostation Kunst-Wet, was er aanvankelijk verwarring over waar de aanslag exact had plaatsgevonden. © AFP
Op de luchthaven van Brussel werd de ochtend van de aanslagen een derde explosief gevonden, dat gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht. © AFP
Mensen worden geëvacueerd na de aanslagen op Luchthaven Zaventem.
Reizigers die zijn geëvacueerd vanuit Brussel zoeken toevlucht in een gymzaal. © AFP
Militairen patrouilleren door het centrum van de Brussel, na de terreuraanslagen in de Belgische hoofdstad. © ANP
Mensen in gesprek met soldaten die de weg blokkeren in de buurt van metrostation Maalbeek. © AFP
Een bord met ''deel je liefde'', bloemen en kaarsjes te nagedachtenis aan de gevallen slachtoffers van de aanslagen. © AFP
De Belgische politie is bezig met het zoeken naar dader die na de aanslagen wist te ontkomen. © AFP
Glas en bloed bij de ingang van het Maalbeek metrostation, na de terreuraanslagen in de Belgische hoofdstad. © ANP
Teksten op het Beursplein in Brussel. © NU.nl
Teksten op het Beursplein in Brussel. © NU.nl
Politie bij het metrostation in Brussel. © NU.nl/sanderdavidse
Na de aanslagen was er ook beveiliging op het station van Roosendaal. © NU.nl/Danny van den Aarsen
Zware beveiliging in Antwerpen. © NU.nl/Danny van Aarsen

Bij huiszoekingen is een spijkerbom en een IS-vlag gevonden.

De politie in België heeft op diverse plaatsen in Brussel huiszoekingen uitgevoerd. In Schaarbeek werden in een woning een spijkerbom en een IS-vlag gevonden. Ook werden explosieven gevonden en een laptop, die van één van de terroristen zou zijn. 

De schade aan de getroffen vertrekhal op Zaventem lijkt mee te vallen.

Uit onderzoek is zaterdag gebleken dat het gebouw stabiel is en dat het gedeelte met de controleposten voor handbagage en passagiers intact is.

Brussels Airport onderzoekt nu de mogelijkheden om tijdelijke incheckbalies te organiseren, meldt de luchthaven zaterdag. Dat doet de luchthaven samen met de vliegmaatschappijen en bagageafhandelaars. Dinsdag test de luchthaven de incheckprocedures. Luchtvaartautoriteiten wilden het vliegveld woensdag weer heropenen, maar dat is niet gelukt.

Er zijn diverse veiligheidsmaatregelen getroffen in België. 

Het dreigingsniveau in Brussel is donderdag verlaagd van niveau vier (het hoogste) naar drie. ''De situatie blijft ernstig, maar volgens de indicaties van de veiligheidsdiensten is de dreiging niet meer zeer nabij'', zei de Belgische premier Charles Michel na overleg met de regeringstop en veiligheidsdiensten donderdag.

Direct na de aanslagen lag het openbaar vervoer in de stad lag urenlang stil, inwoners van de stad werd gevraagd binnen te blijven en scholen waren gesloten. Ook het personeel van de Europese instanties in Brussel werd geadviseerd zich niet te verplaatsen.

De luchthaven Zaventem was volledig geëvacueerd en de toegangswegen zijn afgesloten. Het vliegveld blijft tot zeker dinsdag nog gesloten. Er zullen geen passagiersvluchten vertrekken of landen. Vrachtverkeer kan mogelijk eerder weer plaatsvinden, zodra dat gedeelte van het vliegveld veilig is verklaard.

Ook in Nederland zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen. 

Op de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam en op Schiphol worden er door de marechaussee extra patrouilles uitgevoerd en grote Nederlandse stations en het Binnenhof worden extra bewaakt. Het dreigingsniveau in Nederland blijft gehandhaafd en is nu substantieel. 

Veiligheidsmaatregelen in Nederland

De Koninklijke Marechaussee voert extra patrouilles uit op luchthaven Schiphol, in reactie op de aanslagen in Brussel. © ANP
Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat er een aanslag in Nederland op handen is, worden de controles op vliegvelden, treinstations en langs de grens met België uitgebreid. © ANP
Dat zei premier Mark Rutte dinsdag tijdens een persconferentie naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. "Het dreigingsniveau blijft onverminderd substantieel", zei Rutte. "Niettemin is extra waakzaamheid geboden." © NU.nl/pverbaan
De veiligheidsdiensten hebben zichtbaar en onzichtbaar extra voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo worden de grenscontroles uitgebreid en wordt er extra gepatrouilleerd op de grensstations Arnhem, Breda en Roosendaal. Ook op de vliegvelden zijn extra voorzorgsmaatregelen getroffen. © NU.nl/pverbaan
Als de veiligheidsdiensten dat nodig achten, worden de controles opgeschaald. Het Binnenhof is dinsdag extra zwaar beveiligd na aanslagen in Brussel. © ANP
"Brussel is in het hart getroffen, België is in het hart getroffen, Europa is in het hart getroffen", zei Rutte. "Wijken voor dit soort geweld mag nooit een optie zijn", zei de premier. "We blijven een open en democratische samenleving die zich niet door angst laat regeren. Wij zijn met meer." © ANP
Foto: station Groningen In een verklaring heeft koning Willem-Alexander zijn medeleven overgebracht aan de koning van België. Verder zei hij dat "Europa opnieuw zwaar op de proef wordt gesteld". "Wat nu nodig is, is dat wij onze gezamenlijke kracht tonen en de waarden van vrijheid en solidariteit hoog houden". © NU.nl/Lammertjanbroekema
Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg zei in een reactie op de aanslagen dat het gaat om een laffe daad. "Dit is een aanslag op onze waarden en onze open samenleving. Terrorisme zal democratie niet verslaan en onze vrijheden wegnemen." © ANP
"België kan rekenen op de steun van het militair bondgenootschap", aldus Stoltenberg. © ANP
Extra politie ingezet op Amsterdam Centraal Station na de aanslagen in Brussel dinsdag. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken lijken de aanslagen niet alleen gericht te zijn tegen België, maar tegen de hele Europese Unie en de vrijheden die zij kent. De locatie van de aanslagen lijkt volgens hem "aan te geven dat deze terroristische aanslag niet alleen tegen België gericht is, maar tegen onze vrijheid, onze vrijheid van beweging, mobiliteit en iedereen in de EU", aldus De Maizière. © ANP
Veiligheidsmaatregelen Schiphol. © NU.nl/jiscacohen
Veiligheidsmaatregelen in Den Haag. © NU.nl/pverbaan
Veiligheidsmaatregelen in Den Haag. © NU.nl/pverbaan
Veiligheidsmaatregelen in Den Haag. © NU.nl/pverbaan
Veiligheidsmaatregelen in Den Haag. © NU.nl/pverbaan

De grensbewaking is opgeschaald. 

Bij de grens tussen België en Frankrijk zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Ook bij de Nederlandse zuidgrens is er extra grensbewaking. De marechaussee is uitgerust met zwaardere wapens.  Automobilisten moeten rekening houden met extra reistijd als zij woensdag vanuit België naar Nederland willen reizen. De politie zegt "zo lang als nodig" de grens intensief te zullen bewaken.