Bij aanslagen in Brussel op luchthaven Zaventem en bij metrostation Maalbeek zijn dinsdagochtend in totaal zeker dertig mensen omgekomen en meer dan tweehonderd mensen gewond geraakt. Islamitische Staat heeft de aanslagen opgeëist.

Volg hier ons liveblog (gesloten)

Bij een vertrekhal op de Brusselse luchthaven waren dinsdagochtend rond 8.00 uur twee explosies. Daarbij kwamen zeker veertien mensen om en 106 mensen raakten gewond, onder wie een Nederlander. Het gaat om zelfmoordaanslagen, bevestigt het Belgische Federaal Parket.

Kort na de zelfmoordaanslag op Zaventem ging een bom af in een metrostel tussen de stations Kunst-Wet en Maalbeek, in het centrum van de Belgische hoofdstad. Daarbij zijn volgens de burgemeester twintig mensen overleden en 130 mensen gewond geraakt. 

Op het vliegveld had een derde bom af moeten gaan. Er is een niet-ontplofte bomgordel gevonden, die inmiddels door veiligheidsdiensten onschadelijk is gemaakt, aldus de gouverneur van Vlaams-Brabant. Mogelijk is die van een derde terrorist die voortvluchtig is.

Er is een foto verspreid van de drie verdachten op Zaventem. Volgens De Standaard duwen de mannen allen een karretje voort met daarop explosieven in koffers. Eén van de mannen zou de voortvluchtige medepleger zijn. 

Twee hebben zich vermoedelijk opgeblazen. Naar de derde persoon is de Belgische politie actief op zoek, bevestigt de Federaal Procureur. Er is een officieel opsporingsbericht naar buiten gebracht.

Video: Luchthaven staat vol rook na explosies

Vliegpassagiers verschuilen zich op luchthaven net na aanslag
Vliegpassagiers verschuilen zich op luchthaven net na aanslag

Islamitische Staat

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslagen in Brussel opgeëist met een verklaring die via het eigen persbureau en communicatiemiddel Telegram is verspreid.

In het bericht schrijft de beweging dat de landen van de "coalitie van kruisvaarders" tegen IS "donkere dagen" tegemoet zullen zien voor de militaire acties die worden gevoerd tegen de beweging.

Het Belgische Federaal Parket is bezig om dit te verifiëren. "Het is nog te vroeg om te zeggen dat er een verband is met de aanslagen in Parijs", aldus de procureur.

Ooggetuigen vertellen aan het Belgische persbureau Belga dat er voorafgaand aan de explosies op Zaventem is geschoten en dat er in het Arabisch is geschreeuwd. De autoriteiten kunnen dit niet bevestigen. VRT meldt dat er bij het lichaam van een zelfmoordterrorist een kalasjnikov is aangetroffen.

In beeld: De aanslagen in Brussel

Bij de aanslag op de Brusselse luchthaven werd een groot deel van de vertrekhal verwoest. © Getty Images
Na de aanslagen stijgt rook op uit de vertrekhal van Zaventem. © NU.nl/woutervermeulen
Bij aanslagen in Brussel op luchthaven Zaventem en bij metrostation Maalbeek vielen op 22 maart 2016 32 doden. © ANP
De aanslagplegers op de Brusselse luchthaven Zaventem zijn te zien op beelden van bewakingscamera's. Rechts de zogenoemde 'man met het hoedje', die na de aanslagen vluchtte en begin april 2016 werd aangehouden. © ANP
Bij een vertrekhal op de Brusselse luchthaven vonden omstreeks 8.00 uur twee explosies plaats. © ANP
Kort na de aanslag op Zaventem was er een explosie in een metrostel tussen de stations Kunst-Wet en Maalbeek, in het centrum van de Belgische hoofdstad. © ANP
Metropassagiers werden via de metrotunnel geëvacueerd. © AFP
Gewonden werden bij de uitgang van metrostation Maalbeek verzorgd. Twintig mensen kwamen om bij de aanslag op de metro. © AFP
Na de aanslagen lag het metroverkeer in Brussel dagenlang stil. © NU.nl/MaxEleveld
Bij de aanslagen raakten ruim driehonderd mensen gewond. © AFP
Door de rook die opsteeg uit metrostation Kunst-Wet, was er aanvankelijk verwarring over waar de aanslag exact had plaatsgevonden. © AFP
Op de luchthaven van Brussel werd de ochtend van de aanslagen een derde explosief gevonden, dat gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht. © AFP
Mensen worden geëvacueerd na de aanslagen op Luchthaven Zaventem.
Reizigers die zijn geëvacueerd vanuit Brussel zoeken toevlucht in een gymzaal. © AFP
Militairen patrouilleren door het centrum van de Brussel, na de terreuraanslagen in de Belgische hoofdstad. © ANP
Mensen in gesprek met soldaten die de weg blokkeren in de buurt van metrostation Maalbeek. © AFP
Een bord met ''deel je liefde'', bloemen en kaarsjes te nagedachtenis aan de gevallen slachtoffers van de aanslagen. © AFP
De Belgische politie is bezig met het zoeken naar dader die na de aanslagen wist te ontkomen. © AFP
Glas en bloed bij de ingang van het Maalbeek metrostation, na de terreuraanslagen in de Belgische hoofdstad. © ANP
Teksten op het Beursplein in Brussel. © NU.nl
Teksten op het Beursplein in Brussel. © NU.nl
Politie bij het metrostation in Brussel. © NU.nl/sanderdavidse
Na de aanslagen was er ook beveiliging op het station van Roosendaal. © NU.nl/Danny van den Aarsen
Zware beveiliging in Antwerpen. © NU.nl/Danny van Aarsen

Hoogste dreigingsniveau

Het dreigingsniveau in België is opgeschaald naar het hoogste niveau, van 3 naar 4, en er is meteen een rampenplan in werking getreden. Woensdag volgt een nieuwe evaluatie van het dreigingsniveau, aldus premier Charles Michel op een persconferentie rond 18.30 uur.

"We zijn vastberaden onze verdediging te beschermen. De autoriteiten zullen samen met de bevolking alles doen om onze fundamentele vrijheden te beschermen", benadrukte de premier. 

Koning Filip sprak om 19.00 uur op de nationale zenders tot het volk: "Heel ons land draagt de pijn van de levens die gebroken zijn, van diepe wonden die geslagen zijn. 22 maart zal nooit meer een dag zijn als een ander. Samen zullen we met vastberadenheid, kalmte en waardigheid blijven reageren. Laten we het vertrouwen in onszelf behouden, dit is onze kracht."

Er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.  De regering van het Gewest Brussel heeft de bevolking dinsdagavond opgeroepen om woensdag om 12.00 uur een minuut stilte te houden. 

Premier Michel zei aan het einde van de ochtend al op een persconferentie: "We vreesden een terroristische aanslag en dat is gebeurd." Hij sprak van een "zwarte dag".

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Brussel werd dinsdag tot het einde van de middag stilgelegd. Normaal gezien moeten de bus- en tramlijnen vanaf woensdagmorgen weer normaal rijden, zei minister van Mobiliteit Pascal Smet woensdagavond bij de ministerraad. De heropstart van de metrodiensten zal onder meer afhangen van de mate dat de beveiliging van het netwerk verzekerd kan worden.

Alle vluchten van en naar Zaventem werden geannuleerd en het vliegverkeer dat onderweg was naar Brussel vloog door naar andere luchthavens, waaronder Schiphol. Zeker negen vluchten die op Zaventem hadden moeten landen, kwamen aan op Schiphol. 

Het vliegveld blijft ook woensdag gesloten, zegt Arnaud Feist, topman van Zaventem tijdens een persconferentie. Hij spreekt van een zwarte dag voor het vliegveld, maar ook voor België. De NS laat dinsdag de hele dag geen treinen rijden van en naar België.

Nationale rouw

Video: Evacuatie na explosie metro Brussel

Evacuatie na explosie metro Brussel
Evacuatie na explosie metro Brussel

Lockdown

Michel riep zijn landgenoten eerder op de dag op het huis niet te verlaten als dat niet noodzakelijk was. Rond 16.30 uur werd de 'lockdown' opgeheven. De grens tussen België en Frankrijk werd dinsdag gesloten en België zond 225 militairen naar Brussel.

De grens tussen Nederland en België wordt de komende dagen intensief bewaakt en gecontroleerd. De marechaussee werkt hierbij samen met de politie.

De omgeving van het kantoor van premier Michel en het parlement in Brussel werden ontruimd. Ook het centraal station van Antwerpen ging enkele uren dicht. In Brussel werden dinsdagmiddag verschillende huiszoekingen verricht, meldt Reuters.

Grenzen

Frankrijk zet 1.600 extra agenten in bij de grenzen. Gare du Nord, een belangrijk treinstation in Parijs, werd afgesloten. Ook Duitsland en Engeland zetten meer agenten in bij stations en vliegvelden. 

In Nederland worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen, meldt de Nationale Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid (NCTV). 

Aan de zuidgrens van Nederland en op de vliegvelden Schiphol, Eindhoven en Rotterdam zijn extra controles ingesteld. Ook is er extra politie op de treinstations in de vier grote steden en op de stations van Roosendaal, Breda en Arnhem.

Heeft u beeld? Upload naar NUfoto.