Terreurverdachte Salah Abdeslam (26) wil spijtoptant worden in ruil voor strafvermindering.

Abdeslam wil volgens zijn raadsman Sven Mary waardevolle informatie verschaffen, meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws maandag. 

''Mijn cliënt kan immers helpen om de aanslagen écht op te helderen", zegt de advocaat tegen de krant. "Het zou jammer zijn als we niet naar hem willen luisteren. Als Abdeslam nog een toekomst heeft, dan wel die als spijtoptant."

Mary noemt de beweringen van Abdeslam "geloofwaardig en verdedigbaar".

Verdedigingsstrategie

Het ziet er niet naar uit dat het Franse gerecht hem die kans wil geven. De Parijse procureur interpreteert de bekentenissen van Abdeslam als het begin van een verdedigingsstrategie. ''We moeten zeer voorzichtig zijn met wat hij zegt", aldus de Franse magistraat.

Abdeslam werd vrijdag opgepakt in de Brusselse wijk Molenbeek voor zijn rol in de aanslagen in Parijs, vorig jaar november

Video: Nieuwe beelden vrijgegeven arrestatie Abdeslam

Uitgeleverd

Mary zei zaterdag dat Abdeslam niet uitgeleverd wil worden aan Frankrijk.

De terreurverdachte is zaterdag officieel aangeklaagd voor terroristische moord en lidmaatschap van de Islamitische Staat (IS). Abdeslam moet woensdag weer voor de rechter verschijnen. Hij krijgt van die Brusselse raadkamer binnen vijftien dagen ook te horen wat gebeurt met het uitleveringsverzoek dat Frankrijk aan België heeft gedaan.

In een eerste verklaring zegt Abdeslam dat hij zichzelf wilde opblazen op 13 november in het Stade de France tijdens de voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland in Parijs. Hij zou zich later hebben bedacht. 

Najim

De Belgische politie heeft ook de tweede persoon geïdentificeerd die met Abdeslam in de auto zat toen hij op 9 september 2015 werd gecontroleerd aan de grens tussen Oostenrijk en Hongarije.

Het gaat om Laachraoui Najim, die de valse naam Soufiane Kayal gebruikte. De andere man die schuil ging achter de naam Samir Bouzid, is de 35-jarige Algerijn die dinsdag 15 maart omkwam bij de huiszoeking in Vorst.