De vrijdag opgepakte terreurverdachte Salah Abdeslam was klaar om nieuwe aanslagen te plegen vanuit Brussel. Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zondag gezegd tegen Belgische media.

"De eerste verklaring die we gisteren kregen van Salah Abdeslam, was dat hij naar het Stade de France wilde gaan om zichzelf op te blazen, maar dat hij ervan afzag. We weten niet waarom", aldus Reynders.

"De volgende informatie die we kregen, was dat hij klaar was om opnieuw te beginnen vanuit Brussel. En dat lijkt te kloppen: we hebben veel zware wapens gevonden en we zien een nieuw netwerk van mensen rond hem in Brussel."

Volgens Reynders was de arrestatie van de terreurverdachte het resultaat van nauwkeurig speurwerk van de Belgische politie. Er zijn nu bijna dertig betrokkenen van de aanslagen in Parijs bekend, zei Reynders verder. Er zijn nog meerdere andere betrokkenen op de vlucht.

Tijdens een grote huiszoeking in het Belgische Molenbeek werd Abdeslam vrijdag aangehouden. Abdeslam werd zaterdag officieel aangeklaagd voor terroristische moord en lidmaatschap van de terreurorganisatie Islamitische Staat.

Video: Mogelijke arrestatie Salah Abdeslam in beeld

Beelden van mogelijke arrestatie Abdeslam
Beelden van mogelijke arrestatie Abdeslam

Onderzoeksgeheim

De advocaat van Abdeslam dient een klacht in tegen de Franse aanklager François Molins. De aanklager zou volgens advocaat Sven Mary het onderzoeksgeheim hebben geschonden door tijdens een persconferentie in Parijs voor te lezen uit een verklaring van Abdeslam in Brussel.

Belgische media meldden zondag dat Mary het onaanvaardbaar acht dat delen uit het verhoor werden voorgelezen. "Dat een Franse procureur, in een poging om de Franse onderdanen te paaien, het geheim van het onderzoek naast zich neerlegt, is een brug te ver", aldus de Belgische strafpleiter.

De Belgische minister van Jusitie Koen Geens wilde zondag geen commentaar geven op de uitspraken van Molins. "Het zou niet passend zijn voor een Belgische minister om commentaar te geven op een Franse procureur."