De advocaat van terreurverdachte Salah Abdeslam dient een klacht in tegen de Franse aanklager François Molins. De aanklager zou volgens advocaat Sven Mary het onderzoeksgeheim hebben geschonden door tijdens een persconferentie in Parijs voor te lezen uit een verklaring van Abdeslam in Brussel.

Belgische media meldden zondag dat Mary het onaanvaardbaar acht dat delen uit het verhoor werden voorgelezen. “Dat een Franse procureur - in een poging om de Frans onderdanen te paaien - het geheim van het onderzoek naast zich neerlegt, is een brug te ver”, aldus de Belgische strafpleiter.

Molins meldde onder andere dat Abdeslam zich wilde opblazen bij het Stade de France maar dat hij op zijn schreden terugkeerde. Abdeslam wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs op 13 november.

De Belgische minister van Jusitie Koen Geens wilde zondag geen commentaar geven op de uitspraken van Molins. "Het zou niet passend zijn voor een Belgische minister om commentaar te geven op een Franse procureur." 

Hij wees er volgens Belgische media wel op dat iedereen zich aan de regels houdt en daar valt volgens Geens ook de geheimhouding onder.

Video: Mogelijke arrestatie Salah Abdeslam in beeld

Beelden van mogelijke arrestatie Abdeslam
Beelden van mogelijke arrestatie Abdeslam

Grenscontroles

Frankrijk heeft de controles aan de grenzen flink verscherpt na de arrestatie van terreurverdachte Salah Abdeslam. Het land vermoedt dat verdachten proberen zich te verplaatsen na de aanhouding van Abdeslam. Dat heeft de Franse minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken volgens de BBC gemeld.

Soldaten gaan de vijfduizend agenten bijstaan die sinds de aanslagen op Parijs half november controles bij de grenzen uitvoeren.  Frankrijk heeft besloten tot de extra mankracht bij de grenzen op advies van Interpol.

Tijdens een grote huiszoeking in het Belgische Molenbeek werd Abdeslam vrijdag aangehouden. Abdeslam werd zaterdag officieel aangeklaagd voor terroristische moord en lidmaatschap van de terreurorganisatie IS.

Frankrijk heeft België daarop gevraagd Abdeslam zo snel mogelijk uit te leveren, maar de terreurverdachte is hiertegen in beroep gedaan. De Brusselse raadkamer neemt binnen vijftien dagen een besluit over dit verzoek.