Voortvluchtige Salah Abdeslam gearresteerd in Molenbeek

De voortvluchtige Salah Abdeslam, die een grote rol speelde bij de aanslagen in Parijs, is vrijdagmiddag gearresteerd bij een huiszoeking in de Brusselse wijk Molenbeek. Hij is bij de politieoperatie gewond geraakt aan zijn been.

Bekijk het liveblog (gesloten)

De korpschef van Brussel zone West bevestigde het nieuws vrijdagmiddag na de actie in Molenbeek. Naast Abdeslam zijn nog vier andere personen aangehouden, meldt het federaal parket.

Eerder bevestigde de Belgische premier Charles Michel tijdens een persconferentie dat er zeker drie mensen zijn aangehouden.

Volgens de Franse president Hollande, die ook aanwezig was bij de persconferentie, is er goed samengewerkt tussen de Belgische en Franse veiligheidsdiensten. Frankrijk zal snel om de uitlevering van Abdeslam vragen en volgens Hollande is het duidelijk dat er verbanden zijn tussen de verdachten in België en tussen personen in Syrië die vechten voor Islamitische Staat. 

Succes

Premier Michel sprak verder van een succes in de strijd tegen terrorisme en de strijd voor democratie en bedankte de veiligheidsdiensten. Tijdens de actie is een agent gewond geraakt, zo werd vrijdagavond bekend gemaakt. 

Ondertussen is ook duidelijk geworden dat Abdeslam overgebracht is naar een ziekenhuis in Brussel en daar behandeld wordt aan zijn verwondingen.

Video: Mogelijke arrestatie Salah Abdeslam

Operatie Molenbeek

Er waren vrijdag huiszoekingen op drie locaties in Brussel. Abdeslam en een handlanger, Amine Choukri, raakten lichtgewond bij hun arrestatie. De drie andere gearresteerden zijn van de familie waarbij de terreurverdachte ondergedoken was.

De operatie is inmiddels afgerond en langzaam trekt de politie zich terug uit de wijk. Bewoners kunnen weer terugkeren naar hun huizen. 

Gedurende de operatie van vrijdagmiddag werden meerdere luide knallen gehoord, mogelijk van flitsgranaten. Volgens een verslaggever van VTM ging het om een gerichte en onaangekondigde actie van de politie. Het huis zou al 48 uur in de gaten zijn gehouden voorafgaand aan de operatie. 

Eerder op de dag werd bekend dat de vingerafdrukken van Abdeslam zijn aangetroffen in de woning waar eerder deze week een huiszoeking plaatsvond. Het is niet bekend wanneer Abdeslam aanwezig was in die woning. Wel is bekend dat twee mensen via het dak zijn gevlucht toen de politie binnenviel. 

Actie vervroegd

Volgens de VRT stond de inval in het pand in Molenbeek op de agenda voor zaterdag. Het uitlekken van informatie over de vondst van vingerafdrukken van Abdeslam eerder deze week in Vorst, zou ervoor gezorgd hebben dat de politie direct tot actie overging. Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent dat de actie was vervroegd.

De Belgische premier Charles Michel was vrijdagmiddag met spoed vertrokken bij de EU-Turkije-top in Brussel en pleegde toen al overleg met de Franse president Hollande. 

Advocaat

Ondertussen zou de bekende Belgische strafpleiter Sven Mary zijn benaderd om de verdediging van Abdeslam op zich te nemen, zo laat hij weten aan Belgische media. Hij is vrijdag na de politieactie in Molenbeek opnieuw benaderd door iemand uit de omgeving van Abdeslam, niet door hemzelf.

Mary was ook al in december benaderd of hij de toen nog voortvluchtige man zou willen verdedigen als deze gepakt zou worden.

Parijs

Abdeslam reserveerde twee dagen voor de aanslagen van Parijs twee hotelkamers vlakbij Parijs. Zijn broer Brahim kwam tijdens de aanslagen om het leven, toen hij zichzelf opblies met een bomgordel.

De rol van Salah Abdeslam bij de aanslagen is niet helemaal opgehelderd. Hij zou niet alleen de auto hebben gehuurd die bij de aanslag op het concert in Bataclan is gebruikt, maar ook aanslagplegers naar het voetbalstadion Stade de France hebben begeleid. Op een kalasjnikov die na de aanslagen is teruggevonden, zat DNA van Abdeslam.

Tip de redactie