Politie vindt vingerafdrukken voortvluchtige Abdeslam in huis België

De Belgische politie heeft vingerafdrukken gevonden van Salah Abdeslam, de voortvluchtelige medepleger van de aanslagen in Parijs. 

Dat bevestigt het Belgische Federaal pakket aan NU.nl.

De woordvoerder zegt dat er (nog) geen DNA is aangetroffen in de woning. "Daarvoor is het nog veel te vroeg". 

De vingerafdrukken werden aangetroffen in het huis waar eerder deze week een huiszoeking werd gedaan in het kader van een anti-terreuronderzoek. 

Vrijdagmiddag is de Belgische politie opnieuw een huiszoeking gestart in Molenbeek. 

Volgens het Federaal Parket was Abdeslam niet het doel van de huiszoeking die eerder deze week plaatsvond. "Dit was één van de vele huiszoekingen die we hebben gedaan in het kader van het onderzoek naar de aanslagen." 

De eerdere huiszoeking vond dinsdag rond 15.00 uur een huiszoeking plaats in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, in november vorig jaar. Zodra agenten de woning binnenvielen, openden de verdachten het vuur. 

De antiterreuroperatie ging tot diep in de nacht door. Volgens de Belgische omroep VRT waren de laatste huiszoekingen in de nacht van dinsdag op woensdag om 02.30 uur afgerond. Twee verdachten zijn sinds de huiszoeking op de vlucht. 

Of Abdeslam een van de mannen is die is ontsnapt is volgens het Federaal Parket niet te zeggen. "Dat is een hypothese."

Video: Politie deed huiszoeking in Brussel

Handlanger

Bij de huiszoeking, die samen met de Franse politie werd uitgevoerd, raakten meerdere agenten gewond. Ook kwam een derde verdachte, een 35-jarige Algerijn om het leven. Bij hem werden een kalasjnikov aangetroffen en een vlag van de terreurgroep Islamitische Staat.

Deze man was een handlanger van Abdeslam. Hij is geïdentificeerd als degene die Abdeslam in september 2015 heeft opgehaald in Boedapest. Abdeslam was daar om mensen te ronselen. 

Abdeslam is in september twee keer naar het Hongaarse Boedapest gereden met een gehuurde auto.

Op 9 september werd het voertuig op de grens tussen Oostenrijk en Hongarije gecontroleerd. In de auto zat Abdeslam met twee mannen, die valse identiteitskaarten gebruikten. Ze gebruikten de valse namen Samir Bouzid en Soufiane Kayal. De omgekomen Algerijn is degene die Bouzid als schuilnaam gebruikte.

Op naam van Bouzid is op 17 november geld overgemaakt naar Hasna Ait Boulahcen, de vrouw die omkwam bij de politieactie in Saint Denis bij Parijs.

Aanslagen Parijs

Bij de aanslagen in Parijs kwamen 130 mensen om het leven. De daders bliezen zichzelf op in de omgeving van het Stade de France, waar een vriendschappelijke voetbalinterland tussen Frankrijk en Duitsland werd gespeeld.

Anderen openden het vuur op café- en restaurantbezoekers en richtten een bloedbad aan in een concertzaal.

Tip de redactie