Koningspaar bezoekt getroffen café aanslagen Parijs

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten vrijdagochtend tijdens hun staatsbezoek aan Frankrijk het café Le Carillon, één van de plekken die onder vuur werden genomen bij de aanslagen in Parijs.

Verbondenheid

De koning heeft donderdagavond in zijn tafelrede bij het staatsbanket in het Elysée tegenover Hollande "opnieuw onze verbondenheid" bevestigd met Frankrijk. Hij deed dit vanwege de "diepe wonden" die vorig jaar zijn geslagen door de aanslagen.

"Laten wij vandaag opnieuw helder maken dat wij geloven in de waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Laten wij trots zijn op onze Europese cultuur in al haar verscheidenheid, en op onze manier van leven", aldus de koning. Hij voegde eraan toe dat de trots ''ons niet ontslaat van de plicht eerlijk naar onszelf te kijken''.

Willem-Alexander dacht daarbij onder meer aan de grote toestroom van vluchtelingen. "Alleen samen kunnen wij die uitdaging het hoofd bieden", benadrukte hij. Er moet volgens hem over de grenzen van Europa heen worden gekeken. "Onze veiligheid is verweven met de veiligheid van mensen in regio's om ons heen."

Video: Koningspaar bezoekt getroffen café aanslagen Parijs

Willem-Alexander en Máxima zijn sinds donderdag in Parijs, op uitnodiging van de Franse president François Hollande. 

Het koningspaar sprak met de eigenaar, een medewerker, buurtbewoners en hulpverleners, die tijdens of vlak na de aanslag aanwezig waren. Ze vertelden over hun ervaringen en hoe de aanslag hun leven heeft beïnvloed. 

Terroristen richtten op 13 november met kalasjnikovs een bloedbad aan bij verschillende horecagelegenheden in de Franse hoofdstad. Op het terras van Le Carillon kwamen vijftien mensen om. In concertzaal Le Bataclan werden 89 bezoekers gedood.

Rode draad

De aanslagen vormen een rode draad bij het tweedaagse staatsbezoek. Ook in gesprekken met voorzitters van Senaat en Assemblée Nationale en met Franse jongeren had de koning al aandacht aan besteed.

President Hollande legde in zijn toespraak de nadruk op de nauwe samenwerking tussen beide landen. Die kwam nu ook tot uitdrukking in de twee portretten van Rembrandt die gezamenlijk zijn aangekocht en sinds donderdag in het Louvre zijn te zien alvorens ze begin juli naar Amsterdam te komen. "Een uniek paar", aldus Hollande.

Lees meer over:
Tip de redactie