Noodtoestand Frankrijk opnieuw met drie maanden verlengd

De noodtoestand in Frankrijk die van kracht is sinds de aanslagen in Parijs op 13 november, is voor de tweede keer met drie maanden verlengd. Daardoor kunnen de autoriteiten gebruikmaken van uitgebreide bevoegdheden in de strijd tegen terrorisme.

Het Franse parlement (Assemblée) stemde daar dinsdag mee in, nadat de Franse senaat dat eerder al deed.

De noodtoestand werd ingesteld na de aanslagen in Parijs, waarbij 130 mensen om het leven kwamen. Aanvankelijk gold de maatregel voor een week, maar al snel werd dat met drie maanden verlengd.

De maatregelen stellen de politie onder meer in staat huiszoekingen uit te voeren zonder tussenkomst van een rechter. De regering zegt dat de extra bevoegdheden noodzakelijk zijn in de strijd tegen terrorisme, maar burgerrechtenbewegingen twijfelen aan het nut van de maatregelen.

Terreurdreiging

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zei in de Assemblée dat het nog te vroeg is om de balans op te maken na drie maanden noodtoestand. De terreurdreiging is hoger dan ooit, aldus de minister.

President François Hollande kondigde vorige maand al aan dat hij de huidige noodtoestand, die eind februari zou aflopen, met drie maanden wilde verlengen. Hij vond daarin naast premier Manuel Valls ook de minister van Defensie Le Drian achter zich.

Misbruik

Volgens mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International misbruikt de politie haar nieuwe bevoegdheden door de noodtoestand steeds meer.

Zo bleek begin deze maand dat er volgens Franse wetshandhavers meer dan 3.200 invallen bij moslims zijn gedaan en tussen de 350 en 400 moslims onder huisarrest zijn geplaatst. "De politie gebruikt zijn nieuwe bevoegdheden op een discriminerende en onrechtvaardige manier", waarschuwde Human Rights Watch.

Lees meer over:
Tip de redactie