De vrouw die de politie tipte over de verblijfplaats van het brein achter de aanslagen in Parijs, zegt dat deze beweerde dat hij met een groep van negentig extremisten naar Europa was gekomen. 

Hij was van plan nieuwe aanslagen te plegen toen de politie zijn schuilplaats vond en hem doodde. Dat zei de vrouw, Sonia, in een interview met het Franse station RMC en de televisiezender BFM.

Volgens Sonia, die verder niet werd aangeduid, was Abdelhamid Abaaoud trots op de aanslagen van 13 november, waardoor 130 mensen om het leven kwamen. Zij belde een speciale tiplijn omdat hij van plan was meer aanslagen te plegen, op een crèche, een winkelcentrum en een politiebureau in La Défense.

Sonia was erbij toen haar vriendin Hasna Aït Boulahcen een telefoontje kreeg met het verzoek een schuilplaats te vinden voor Abaaoud, die zij later ook ontmoette.

Geen berouw

"Ik zei tegen hem: 'maar je hebt onschuldige mensen gedood'. Hij zei tegen mij: 'Nee, ze zijn niet onschuldig, je moet kijken naar wat er in Syrië gebeurt." Ze zei dat Abaaoud geen enkel berouw toonde. "Hij vertelde het alsof hij uit winkelen was geweest en heel goedkoop een pak waspoeder op de kop had getikt."

Volgens Sonia verklaarde Abaaoud dat hij met negentig andere extremisten, onder wie Syriërs, Irakezen, Duitsers, Fransen en Britten, zonder papieren Frankrijk was binnengekomen.

Sonia zei contact met het radiostation te hebben opgenomen omdat zij zich onvoldoende beschermd voelt. Ze heeft geen sociaal leven, geen werk en geen psychologische steun en wacht nog steeds op een nieuwe identiteit.