De mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International waarschuwen donderdag voor schendingen van mensenrechten als gevolg van de noodtoestand in Frankrijk.

Volgens de organisaties misbruikt de politie haar nieuwe bevoegdheden steeds meer.

Volgens Franse wetshandhavers zijn er meer dan 3.200 invallen bij moslims gedaan en zijn er tussen de 350 en 400 moslims onder huisarrest geplaatst.

"Frankrijk is verantwoordelijk voor publieke veiligheid, maar de politie gebruikt zijn nieuwe bevoegdheden op een discriminerende en onrechtvaardige manier", aldus Human Rights Watch. "Dit misbruik heeft families getraumatiseerd, reputaties bezoedeld en moslims zich tweederangsburgers laten voelen."

Amnesty International sprak met zestig mensen die te maken hebben gehad met hardhandig optreden door de Franse politie. Veel van hen mogen 's avonds niet naar buiten en moeten zich meerdere keren per dag melden bij de politie.

Video: Wat betekent de noodtoestand voor de Fransen?

Noodtoestand: Wat betekent dit voor de Fransen?
Noodtoestand: Wat betekent dit voor de Fransen?

Aanslagen

Na de aanslagen in november in Parijs kondigde de Franse president François Hollande de noodtoestand af. Daardoor is het voor de autoriteiten makkelijker om mensen onder huisarrest te plaatsen en om huiszoekingen te doen zonder gerechtelijk bevel.

De noodtoestand geldt tot 26 februari. Het plan is om die periode met drie maanden te verlengen. De mensenrechtenorganisaties zijn tegen de verlenging.