In Parijs zijn zondag de mensen herdacht die in het afgelopen jaar bij terroristische aanslagen in en rond de Franse hoofdstad om het leven zijn gekomen.

President François Hollande en de Parijse burgemeester Annie Hidalgo legden een krans bij het standbeeld van Marianne, het symbool van de Franse republiek, in het centrum van Parijs.

Op de Place de la République in Parijs onthulden Hollande en Hidalgo in de ochtend een plaquette ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terreuraanslagen van 2015 in de Franse hoofdstad. 

Op het plein is afgelopen week een eikenboom geplant, als teken van trots. De onthulde plaquette staat aan de voet van de boom.

Hollande kwam bij de plechtigheid niet aan het woord. De Franse rockzanger Johnny Hallyday zong een nummer waarin hij verwees naar de gebeurtenissen in de hoofdstad. Ook werd een minuut stilte gehouden.

Het publiek, dat vooraf uitvoerig was gefouilleerd, was gevraagd een kaars mee te nemen om die bij het gedenkteken neer te zetten.

Video: Herdenking terreurslachtoffers Parijs

Parijs herdenkt terreurslachtoffers
Parijs herdenkt terreurslachtoffers

Charlie Hebdo

Het was donderdag precies een jaar geleden dat twee gewapende mannen de redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo binnendrongen en twaalf mensen doodden.

Een dag later schoot een man in Parijs een agent dood. Weer een dag later hield diezelfde man mensen gegijzeld in een Joodse supermarkt in het oosten van de Franse hoofdstad.

In drie dagen tijd vielen uiteindelijk zeventien dodelijke slachtoffers. De drie daders werden gedood. Twee dagen later demonstreerden vier miljoen mensen in Parijs tegen de terroristische aanslagen.

November

In november werd Parijs wederom getroffen door terreuraanslagen. Bij schietpartijen op straat en in de concertzaal Bataclan vielen in totaal 130 slachtoffers. Zeker 386 mensen raakten gewond.