De Belg die op 30 december werd opgepakt na een huiszoeking in zijn woning in de Brusselse gemeente Molenbeek blijft vastzitten. 

De man, Ayoub B., wordt verdacht van terroristische moorden en deelname aan activiteiten van een terroristische groep. Dinsdag verlengde een rechter de voorlopige hechtenis van de man met een maand.

De autoriteiten vermoedden dat B., geboren in 1993, de nog steeds voortvluchtige Salah Abdeslam onderdak zou hebben geboden in de dagen na de dodelijke aanslagen in Parijs op 13 november.

Op 16 november werd met veel vertoon B.'s woning doorzocht, omdat er sterke aanwijzingen waren dat Abdeslam daar zou zijn of zijn geweest. B. werd toen ook ondervraagd maar weer vrijgelaten.

Op 30 december viel de politie opnieuw zijn woning binnen en nam een boel gsm's mee, maar opnieuw werd Abdeslam niet aangetroffen. B. werd elders diezelfde dag opgepakt.

Grapjes

B. ontkent elke betrokkenheid. Zijn advocaat zei dinsdag tegen Belgische media dat zijn cliënt niets te maken heeft met de aanslagen, hij Abdeslam maar vaag kent uit de wijk en hem zeker niet heeft geholpen.

Volgens de advocaat berust de verdenking van zijn cliënt puur op grapjes die B. maakte over de telefoon, die door de politie werd afgeluisterd.

Bovendien heeft B. alle schijn tegen omdat leden van zijn familie zijn geradicaliseerd, stelt zijn advocaat. Ook verwees de advocaat het gerucht dat Abdeslam in een kast Brussel uit zou zijn gesmokkeld naar het rijk der fabelen.

In België zitten in verband met het onderzoek naar de aanslagen in Parijs tien verdachten vast.