Een speciaal controlecomité onderzoekt in België waarom informatie over de radicalisering van een van de aanslagplegers van Parijs niet bij justitie is terechtgekomen. 

Dat melden Belgische media zaterdag.

De directie van de school in Brussel, waar de latere terrorist Bilal Hadfi (20) op zat, heeft onder andere geprobeerd om justitie op de hoogte te stellen van sympathieën die de latere aanslagpleger had voor de de daders van de aanslag op Charlie Hebdo.

Hij zou die aanslag in de klas hebben toegejuicht. De informatie kwam niet verder dan de onderwijsadministratie in de Belgische hoofdstad.

Hadfi was een van de zelfmoordterroristen die zichzelf tot ontploffing bracht bij het Stade de France in Parijs, waarbij op 13 november een persoon om het leven kwam. In totaal kostten de aanslagen in Parijs aan 130 mensen het leven. 

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door In60seconds

Syrië

Hafdi zat eerder dit jaar nog op de Anneessens-Funck-school in Brussel. Toen hij in het voorjaar vertrok naar Syrië, informeerde de directeur van de school de Brusselse onderwijsadministratie daarover en overhandigde een heel dossier over de man.

De administratie had dat meteen moeten doorsturen naar justitie maar deed dat niet. Pas na de aanslagen in Parijs op 13 november kwam men achter de informatie.

Het onderzoek wordt gedaan door het zogenoemde Comité P. Dat is een extern orgaan dat de politie controleert.