Militairen blijven nog minstens een maand het straatbeeld in Brussel bepalen. De federale ministerraad besloot woensdag dat ze voorlopig blijven patrouilleren in verband met terreurdreiging. 

Het dreigingsniveau in de Belgische hoofdstad is op dit moment drie, het op een na hoogste.

België verhoogde de paraatheid ruim een week na de aanslagen in Parijs op 13 november. Een aantal daders bleek in de Brusselse gemeente Molenbeek te wonen. Sindsdien patrouilleren honderden militairen in de straten van Brussel.

Zij bewaken "strategische" plekken waaronder de Grote Markt in het centrum, de Europese instellingen en metro- en treinstations.

Dreigingsniveau

Op 21 november werd het dreigingsniveau in het Brusselse gewest verhoogd naar vier. De kans op een aanslag was "ernstig en zeer nabij". Voor de rest van België stond het niveau een trede lager, omdat dreiging "mogelijk en waarschijnlijk" was.

Het openbare leven was enkele dagen ontwricht door de sluiting van scholen, winkels, restaurants, musea en andere (toeristische) plekken. Ook de metro reed vier dagen helemaal niet.

Blanco passen

De Griekse autoriteiten hadden kunnen ontdekken dat twee daders van aanslagen in Parijs met valse Syrische passen de EU binnenreisden. Dat meldde het Duitse Der Spiegel woensdag. De nummers van 4000 door Islamitische Staat (IS) gestolen blanco passen waren door de Duitse politie onder de Schengen-landen verspreid. De passen van de twee vielen daar ook onder.

De twee latere aanslagplegers lieten zich op 3 oktober op het eiland Leros als vluchteling registreren. Volgens Duitse media hebben de autoriteiten op dat eiland verzuimd de nummers van de paspoorten die ze bij zich hadden, te vergelijken met het Schengen-systeem. De twee reisden daarna ongehinderd via de Balkan-route naar Frankrijk.