Bij huiszoekingen in verband met de terroristische aanslagen vorige maand in Parijs zijn maandagochtend en zondagavond in Brussel in totaal vijf mensen aangehouden. Dit meldde justitie maandag.

De onderzoekers hopen een spoor te vinden naar een nieuwe hoofdverdachte. Bij de huiszoekingen zijn geen wapens of explosieven gevonden, berichtte persbureau Belga. De arrestaten zijn na een verhoor weer vrijgelaten. 

Zondag werden drie personen aangehouden in het centrum van Brussel, vlakbij de deelgemeente Molenbeek. Het ging hier om twee broers en een vriend, meldt AP.

Eerder meldden Belgische media al dat twee verdachten waren opgepakt en meegenomen voor verhoor.

De Belgische politie is samen met de Franse geheime dienst op zoek naar een vermoedelijk brein achter de aanlagen van 13 november. Deze figuur zou de aanslagen in het centrum van Parijs in België hebben voorbereid en hij zou er vooralsnog in zijn geslaagd onder de radar van justitie te blijven. Deze verdachte is zondag niet gevonden.

Video: Vijf aanhoudingen bij huiszoekingen in Brussel

Salah Abdeslam

De arrestanten die zondag en maandag werden aangehouden kunnen mogelijk helpen het spoor naar de nieuwe hoofdverdachte te vinden. Hij zou de man zijn die op één en dezelfde plek in Brussel twee mobiele telefoons beantwoordde die de terroristen belden toen ze in Parijs bezig waren de aanslagen te plegen.

Andere voortvluchtige hoofdverdachten zijn de Fransen Salah Abdeslam (26) en Mohamed Abrini (30). Abdeslam zou zelf een dader van de aanslagen zijn geweest en Abrini een medeplichtige onder meer als chauffeur van de terroristen.

Bij de zes aanslagen in Parijs op de avond van 13 november vielen 130 doden en meer dan 350 gewonden. Ze zouden in de Brusselse gemeente Molenbeek zijn beraamd.