Abdelhamid Abaaoud, de vermeende planner van de aanslagen in Parijs, zou in januari aan de politie in het Griekse Athene zijn ontkomen.

Dat meldt de BBC op basis van een bron binnen het onderzoek.

Abaaoud werd uiteindelijk op 18 november gedood bij een politieactie in Frankrijk, vijf dagen na de aanslagen in Parijs waarbij 130 mensen om het leven zijn gekomen.

De Griekse politieactie moest plaatsvinden voor de Belgische acties in Verviers in januari. Dat gebeurde echter niet. Agenten in Griekenland bestormden op 17 januari meerdere panden in Athene, twee dagen na de acties in België. 

Vanuit Athene zou Abaaoud telefonisch contact hebben gehad met de terreurcel in Verviers. Het is onduidelijk hoe hij ontkomen is aan de politie. Wel brachten Belgische media voor de invallen in Athene al het nieuws dat Abouaad gezocht werd. 

Gevangenis

De Belgische omroep RTBF meldt dat de voortvluchtige Salah Abdeslam op de novemberavond van de aanslagen getelefoneerd  heeft met een gedetineerde in het Belgische Namen. Abdeslam is waarschijnlijk de enige verdachte die wist te ontkomen na de aanslagen.

De gevangene komt net als de 26-jarige Abdeslam uit de Brusselse deelgemeente Molenbeek en heeft ongeveer dezelfde leeftijd als Abdeslam. Hij zit vast wegens diefstal en staat niet bekend als religieus of politiek radicaal of extremistisch. Abdeslam heeft hem meer dan eens in de gevangenis bezocht, voor het laatst begin oktober.

'Fantasie'

De advocaat van de gedetineerde liet dinsdag weten dat zijn cliënt ontkent dat hij getelefoneerd heeft met Abdeslam. De raadsman bevestigde wel dat de twee in Molenbeek vrienden waren.

Hij noemde de informatie van RTBF ''fantasie'' die nodeloos de gevangene en zijn familie verontrust.