In het Belgische onderzoek naar de aanslagen in Parijs zijn twee nieuwe personen officieel aangeklaagd. De twee mannen werden zondag al opgepakt.

Dat meldt de Vlaamse omroep VRT donderdag. De aanhouding is bevestigd door het federaal parket.

Het gaat om een twintigjarige Fransman, Samir Z. , die al twee keer probeerde naar Syrië te vertrekken. Hij werd zondagochtend opgepakt op de luchthaven in Zaventem toe hij op het vliegtuig naar Marokko wilde stappen.

De man, die in het Brusselse Molenbeek woonde, is een kennis van Bilal Hadfi, die zichzelf opblies op 13 november bij het voetbalstadion in Saint-Denis, het Stade de France.

Molenbeek

De andere verdachte is een 28-jarige Belg, Pierre N. Hij werd zondagochtend om 06.00 uur opgepakt bij huiszoekingen in Molenbeek. Ook hij zou gelinkt zijn aan Hadfi, maar het Belgische Openbaar Ministerie gaf hier geen informatie over vrij.

Woensdag waren er ook huiszoekingen in Molenbeek en in Sint-Joost-ten-Node. Daarbij werden twee mensen meegenomen. Zij zijn na verhoor weer vrijgelaten.

Terrorisme

In België zitten nu dus acht personen vast in dit dossier. De mannen zijn in verdenking gesteld van terrorisme en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie.

De mannen zouden betrokken zijn geweest bij de uitvoering of voorbereiding van de aanslagen in Parijs of zouden een van de vermoedelijke daders, Salah Abdeslam, hebben geholpen.

Abdeslam is nog steeds voortvluchtig, net als Mohamed Abrini. De dertigjarige Fransman werd twee dagen voor de aanslagen bij een tankstation bij een snelweg richting Parijs gefilmd in gezelschap van Abdeslam. Het tweetal reed in de Renault Clio die op 13 november werd gebruikt bij de bloedige aanslagen.